Alles voor de overtocht
In Tunesië wonen enkele tienduizenden immigranten uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Een deel van hen heeft een beter bestaan in het Noord-Afrikaanse land gevonden en is niet van zins verder te trekken.
Grote aantallen hebben echter maar één droom: doorreizen naar Europa. Ze proberen in steden als Tunis en Sfax met een keur aan baantjes het hoofd boven water te houden en te sparen voor de dure overtocht.
Sommigen verblijven al jarenlang in het Noord-Afrikaanse land en zien hun droom langzaamaan verdampen. De illegale bootreizen zijn de laatste jaren sterk in prijs gestegen, omdat sinds de coronacrisis ook veel Tunesiërs het land willen verlaten. Alleen dit jaar al probeerden 21.000 Tunesiërs de oversteek te wagen. De huidige prijs van een overtocht –enkele duizenden euro’s– is voor mensen zonder een vast inkomen nauwelijks op te brengen. Het devies voor hen is daarom: overleven en doorbijten.
Wie eenmaal een overtocht heeft weten te regelen, loopt gerede kans onderschept te worden door de Tunesische kustwacht. Sinds het begin van 2022 stuurde die ruim 20.000 mensen terug. Meer dan 1000 mensen verloren dit jaar bij de overtocht in de Middellandse Zee het leven.