VU: Bonaire dreigt te overstromen door hevige klimaatverandering
De inwoners van Bonaire lopen grote risico’s door de gevolgen van klimaatverandering. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam zien dat een groot deel van het eiland dreigt te overstromen door zeespiegelstijging en dat hittegolven blijven toenemen als er niets gedaan wordt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Het onderzoek van de VU werd gedaan in opdracht van Greenpeace. De milieuorganisatie wijst de Nederlandse regering erop dat zij te weinig doet om het laaggelegen eiland te beschermen, terwijl ons land wel verantwoordelijk is voor Bonaire, een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk. Greenpeace bereidt samen met inwoners een rechtszaak voor tegen de Staat om „klimaatrechtvaardigheid voor het eiland” te eisen. De bescherming van Bonaire staat „in schril contrast” met de kustbescherming van Europees Nederland en andere Europese landen, aldus Greenpeace.
Hoogleraar Pieter van Beukering van de VU noemt het rapport de eerste stap om meer te weten te komen over de gevolgen van klimaatverandering op Nederlandse Caribische eilanden, iets waar tot nu toe weinig onderzoek naar is gedaan. „Ons rapport maakt nog niet duidelijk hoe we Bonaire het beste kunnen beschermen tegen klimaatverandering, maar dat er snel actie nodig is, is duidelijk.”
De onderzoekers hebben verschillende scenario’s uitgewerkt in het rapport. Dat gaat van een optimistische variant, waarin de aarde gemiddeld maximaal 1,4 graden opwarmt ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, tot een pessimistische waarin het gaat om 4,4 graden opwarming aan het einde van de 21ste eeuw. In de ergste gevallen kunnen de hoofdstad Kralendijk en het onbewoonde eilandje Klein Bonaire overstromen. Maar zelfs als het minder ernstig uitpakt, overstromen de kust van Klein Bonaire en de zuidpunt van Bonaire mogelijk al gedeeltelijk vanaf 2050.
Het koraalrif rondom Bonaire dient nu als een natuurlijke golfbreker en beschermt daarmee het eiland tegen mogelijke overstromingen. Maar ook de hoeveelheid koraal neemt in de ernstigste klimaatscenario’s af, zien de onderzoekers. In het ergste geval zal er zelfs zoveel koraal afsterven dat er in 2050 nog maar dertien van de meer dan tachtig duikspots over zijn rond het eiland.
„De overheid heeft de plicht om ons te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis”, zegt hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen van Greenpeace. „Het zou niet uit moeten maken of je op Bonaire, Ameland of in Valkenburg woont.” Toch hebben de laatste kabinetten volgens de milieuorganisatie „vrijwel niets” gedaan. Greenpeace werkt samen met de inwoners van het eiland de komende maanden de eerste juridische stap tegen de overheid uit.