Buitenland

Britse oppositie: we erven straks puinhoop na winst verkiezingen

De Britse oppositiepartij Labour ziet nieuwe kansen voor zichzelf omdat de regering „een enorme puinhoop heeft gemaakt van de economie”. Partijleider Keir Starmer zei op de laatste dag van de partijconferentie van Labour tegen radiozender LBC dat er „verandering” aan zit te komen in het landsbestuur.

ANP
28 September 2022 09:15

De uitspraken van Starmer volgen op een waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat uitte forse kritiek op maatregelen waarmee de conservatieve regering van Liz Truss de koopkracht wil repareren, zoals een omstreden belastingverlaging. Die zullen de ongelijkheid in het land waarschijnlijk vergroten, concludeerde het fonds. Het pakket maatregelen zorgde eerder al voor een een flinke waardedaling van het pond.

Starmer noemt de reactie van het IMF op de overheidsplannen zeer ernstig. Het laat volgens hem nog eens zien dat de economie bij de huidige regering niet in goede handen is. „De regering heeft dit zichzelf aangedaan”, zei hij tegen LBC. De Labourleider waarschuwde ook dat zijn partij „een echte puinhoop erft” als het straks weer aan de macht komt.

Het centrumlinkse Labour voert al meer dan een decennium oppositie tegen opeenvolgende conservatieve regeringen, maar wint weer aan populariteit nu ook het Verenigd Koninkrijk kampt met hoge inflatie. Labour liep in een recente peiling 17 procentpunt voor op de Conservatieve Partij. Volgens Britse media is dat de grootste voorsprong in meer dan twintig jaar.

Labour houdt deze week een partijconferentie in Liverpool. Die verloopt voor Starmer een stuk positiever dan vorig jaar, toen critici door zijn toespraak schreeuwden. Dit keer kreeg hij meerdere staande ovaties. De linkse leider hield zijn publiek voor dat „dit een moment is voor Labour”. Hij beloofde dat zijn partij de problemen gaat oplossen voor Britten die nu worstelen met de kosten van hun levensonderhoud.

De volgende landelijke verkiezing moet uiterlijk januari 2025 worden gehouden, maar premier Truss kan ook besluiten om haar landgenoten eerder naar de stembus te sturen. Ze zinspeelde er eerder op dat kiezers zich al in 2024 mogen uitspreken. Britse leiders kunnen bijvoorbeeld besluiten tot vervroegde verkiezingen omdat ze het goed doen in de peilingen en daarvan willen profiteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer