Baskisch parlement stemt voor autonomie
Het Baskische parlement heeft donderdag een omstreden plan aangenomen dat van Baskenland een vrijwel onafhankelijke staat kan maken. Het plan haalde het dankzij de steun van de partij Socialista Arbetzaleak, die eerder had gezegd te zullen tegenstemmen omdat het plan niet ver genoeg zou gaan.
Arnaldo Otegi, woordvoerder van Socialista Arbetzaleak, zegde de drie stemmen van zijn partij toe in het zeven uur durende debat dat aan de stemming voorafging. Het plan kreeg de steun van 39 parlementsleden, één meer dan vereist.
Het plan is opgesteld door de Baskische president Juan José Ibarretxe en voorziet in een Baskische ’vrijstaat’, met onder meer een eigen rechtssysteem en een eigen vertegenwoordiging bij internationale organisaties als de Europese Unie. Volgens het plan moet in Baskenland een referendum over verdergaande autonomie worden gehouden nadat de afscheidingsbeweging ETA haar gewelddadige strijd heeft beëindigd. Dat referendum komt er ook zonder toestemming van de Spaanse regering. De twee grootste Spaanse partijen, de Socialistische Partij en de Partido Popular, stemden tegen het plan, dat in hun ogen tot afscheiding leidt, een stap die de Spaanse grondwet niet toestaat. Baskenland geniet sinds 1978 al een grote mate van autonomie.
De Socialista Arbetzaleak wordt beschouwd als de opvolger van Batasuna, dat vorig jaar door het hooggerechtshof werd verboden omdat het een onderdeel zou vormen van de ETA. Ibarretxes Baskisch-Nationalistische Partij heeft samen met de partijen waarmee ze de regering vormt 36 zetels in het 75 zetels tellende Baskische parlement.
De premier van de nationale regering van Spanje, de sociaal-democraat José Luis Rodriguez Zapatero, is tegen het plan van Ibarretxe gekant. Hij wil de Basken wel via een aanpassing van de grondwet meer autonomie geven.