Meeste klimaatfinanciering aan West-Afrikaanse landen is lening
Het merendeel van de klimaatfinancieringen aan West-Afrikaanse landen is een lening, vaak met rente, en moet dus uiteindelijk worden terugbetaald, meldt Oxfam Novib in een dinsdag gepubliceerd rapport. Het vergroot de schuldencrisis van de acht Afrikaanse landen waarvan de organisatie de klimaatfinanciering tussen 2013 en 2019 heeft onderzocht.
Meer dan 60 procent van de financiering was een lening. En rijke landen gebruiken volgens Oxfam Novib steeds vaker leningen om West-Afrikaanse landen te helpen om zich te beschermen tegen klimaatverandering. „Tussen 2013 en 2019 is het aantal leningen met 610 procent gestegen, van 243 miljoen dollar naar 1,72 miljard dollar. Het aantal subsidies is slechts met 79 procent gestegen.
Donoren die het vaakst een lening verstrekken zijn de Wereldbank, Frankrijk en Japan. „In een tijd waarin West-Afrika aan het bijkomen is van meerdere crises, onder meer op gebieden van klimaat, honger en veiligheid, zijn deze financiële stromen schromelijk ontoereikend en niet wat werd beloofd”, zegt directeur voor West- en Centraal-Afrika Assalama Dawalack Sidi van Oxfam Novib.
Oxfam Novib wijst erop dat rijke landen samen verantwoordelijk zijn voor meer dan driekwart van de CO2-uitstoot wereldwijd. Rijke landen hebben toegezegd tussen 2020 en 2025 jaarlijks ten minste 100 miljard dollar beschikbaar te stellen voor klimaatactie in armere landen. Vorig jaar signaleerde Oxfam dat dit bedrag waarschijnlijk niet gehaald zou worden.