Poetin eist weer overdracht Alexanderhof in Jeruzalem
De Russische adjunct-minister voor Buitenlandse Zaken, Mikhail Bogdanov, heeft opnieuw gezegd dat het Alexander Binnenhof en de bijbehorende Kerk van Alexander Nevsky in Jeruzalem dienen te worden overgedragen aan het Kremlin.
Dat meldde de Israëlische Kanaal 12-televisie vorige week. Moskou vraagt al jaren om het Alexanderhof. Het bevindt zich aan de oostzijde van de Heilige Grafkerk, midden in de christelijke wijk van de Oude Stad van Jeruzalem.
Het hof bevindt zich officieel in handen van de historische ”Keizerlijke Orthodoxe Palestina Vereniging”. Dat maakt het onmogelijk voor Israël het verzoek in te willigen.
Toch bleven Russische autoriteiten het in de afgelopen jaren proberen. Ze vroegen het Alexanderhof over te hevelen naar de bijna gelijknamige ”Keizerlijke Orthodoxe Palestina Vereniging” die aan het Kremlin verbonden is. Het Israëlische ministerie van Justitie wilde echter geen beslissing nemen.
De wortels van de splitsing voeren terug op de Russische Revolutie van 1917, toen zich een gedeelte van de Russisch-Orthodoxe Kerk achter de communisten schaarde (de Rode Kerk) en een gedeelte tegen het communistische regime was (de Witte Kerk).
De zaak kwam opnieuw in beweging in 2020. In 2019 vond Russisch luchthavenpersoneel namelijk 9,5 gram cannabis in de bagage van een jonge Israëlische vrouw, Naama Issachar. Ze werd veroordeeld tot een verblijf van zevenenhalf jaar achter de tralies. In Israël werd zij daardoor een beroemdheid.
De toenmalige premier Benjamin Netanyahu was bereid in actie te komen. De krant Maariv schreef dat Israël op 30 december 2019 een officiële beslissing nam om het Alexanderhof over te hevelen naar de vereniging die in het gareel van het Kremlin loopt.
Issachar kreeg gratie. Hoewel het officieel nooit is bevestigd, suggereerden tal van media dat er een link bestond tussen haar vrijlating en de overheveling van het Alexanderhof naar Poetin. De Israëlische avonturierster was namelijk nog maar net terug op eigen bodem, of het ministerie van Justitie begon met het overhevelen van de Russische plek naar het Kremlin. De districtsrechtbank van Jeruzalem stak echter een spaak in de wielen en zei dat het hele kabinet er een beslissing over mocht nemen.
Ondertussen hebben zich twee belangrijke veranderingen voorgedaan. In juni 2021 verloor Netanyahu het premierschap. En in februari dit jaar startte Poetin de nodeloze oorlog tegen Oekraïne. Hoewel Israël officieel neutraal is, ligt de sympathie van de meerderheid van het volk en van premier Yair Lapid bij de Oekraïeners.
De oud-parlementariër Roman Bronfman, zelf een immigrant uit Oekraïne, zegt: „Vandaag hebben we een totaal andere regering, die volgens de wet werkt. Rusland wordt nu overal in de wereld gezien als een dictatuur; ik denk niet dat Israël hun verzoek zal inwilligen.”
Bovendien bevindt Israël zich nu in een verkiezingscampagne. Hij verwacht dat de komende maanden de status quo gehandhaafd blijft.
Maar ook Poetin heeft nog een stok achter de deur. Hij vindt dat de kantoren van het Joodse Agentschap in Rusland moeten sluiten. Deze vervullen een belangrijke rol bij de emigratie van Russische Joden en nabije familieleden naar Israël. En de belangstelling voor emigratie naar Israël is in Rusland momenteel groot, zelfs groter dan in Oekraïne.