Onderwijsvakbond stapt uit overleg over passend onderwijs
Onderwijsvakbond AOb stapt uit het overleg met het ministerie over passend onderwijs. Volgens AOb-bestuurder Thijs Roovers doet het ministerie van Onderwijs niets met de talloze signalen en vragen vanuit leraren en ondersteuners. „Blijven praten heeft geen zin.”
Bij passend onderwijs stromen kinderen minder vaak door naar speciaal onderwijs. In plaats daarvan zouden ze juist meer ondersteuning moeten krijgen op hun eigen school. Deze vorm „piept en kraakt” aan alle kanten, stelt de AOb. Nu het ministerie stappen zet naar het zogenoemde inclusief onderwijs „is de maat vol”. Bij inclusief onderwijs gaan kinderen met een beperking naar dezelfde school als kinderen zonder beperking.
De AOb was al langer kritisch. Om passend onderwijs beter te laten functioneren en om over te stappen naar inclusief onderwijs moet aan de randvoorwaarden worden voldaan, vindt de bond. „Denk aan: kleine klassen, goed opgeleid personeel en duidelijkheid over welke ondersteuning een reguliere school moet bieden”, vertelt Roovers. Dit is volgens hem nog steeds niet op orde.
Volgens Roovers zijn er nog geen wezenlijke stappen in de goede richting gezet. „We moeten concluderen dat de stem van het onderwijspersoneel niet wordt gehoord.” De bestuurder zegt dat de achterban van de onderwijsvakbond het vertrouwen is verloren. „Passend onderwijs is voor een deel van het vertrekkende onderwijspersoneel dé reden om de sector te verlaten. Het systeem leidt tot frustraties en hoge werkdruk.” Volgens de AOb „dendert” het ministerie van Onderwijs ondertussen door richting inclusief onderwijs.
Onderwijsminister Dennis Wiersma erkent dat de situatie en de timing „niet ideaal” zijn voor onderwijzers. „Maar we hebben ook geen keus. We moeten zorgen dat het onderwijs voor elke leerling biedt wat het moet bieden.” Hij begrijpt dat leraren niet willen dat er „allemaal extra eisen worden gesteld aan dingen die we nu al met moeite voor elkaar kunnen krijgen”. Er zit dan ook niet te veel verschil tussen de visie van het ministerie en die van de bond, meent de bewindsman.
Wiersma heeft Roovers geappt toen hij het nieuws hoorde dat de bond is weggelopen, en de minister verwacht snel met de bestuurder te kunnen praten. Hij hoopt dan ook dat de bond weer in gesprek zal treden met zijn ambtenaren. „Weglopen is nooit een goed idee.”