Buitenland

EU mikt met nieuwe sancties op Russische olie en Kremlin-getrouwen

De Europese Unie werkt aan een maximumprijs voor Russische olie en meer sancties voor personen en organisaties die een aandeel hebben in de Russische oorlogsmachinerie. De plannen zijn een reactie op het opvoeren van de Russische oorlogsinspanningen. Wel zijn er twijfels over de haalbaarheid van nieuwe strafmaatregelen, zeggen EU-bronnen.

ANP
22 September 2022 18:15Gewijzigd op 22 September 2022 19:32

De Europese Commissie kondigde al aan nieuwe sancties voor te bereiden en die aan de EU-landen voor te willen leggen. Buitenlandchef Josep Borrell noemde „economische” strafmaatregelen en sancties tegen specifieke personen en organisaties. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen repte over sancties voor „civiele technologie”. Van eerdere maatregelen die Rusland van chips verstoken moeten laten heeft het land veel last, zegt de commissie.

De EU broedt ook op het aanpakken van de Russische olie-inkomsten. Rusland verdient nu nog flink aan de olie die het aan Europese landen verkoopt, al komt daaraan begin december een eind. Net als de zeven belangrijke westerse economieën van de G7 zou de unie volgens de commissie een prijsplafond moeten instellen zodat de Russische oorlogskas de komende maanden minder volstroomt.

Maar het is de vraag of alle EU-landen nieuwe strafmaatregelen zullen steunen, zoals is vereist. De oude Russische bondgenoot Hongarije, die steeds harder tegenstribbelt, heeft zich er al tegen uitgesproken. Ook Italië kan weleens gaan dwarsliggen als daar na de verkiezingen van zondag een waarschijnlijk meer Russischgezinde regering aantreedt.

EU-diplomaten waarschuwen dat de commissie mogelijk weer te ver voor de troepen uitloopt. Ze hadden liever minder beloofd en vervolgens meer waargemaakt, mopperen ze. Maar anderen wijzen erop dat de commissie ditmaal geen heel precieze voorstellen heeft gepresenteerd maar ruimte voor uitwerking en onderhandeling heeft geschapen. Dat ging bij het zesde sanctiepakket, waartoe de EU voor de zomer na eindeloos getouwtrek besloot, juist mis. Onder anderen premier Mark Rutte deed daarover toen zijn beklag.

De commissie scherpt de leidraad voor EU-landen hoe ze de sancties tegen Rusland moeten toepassen mogelijk toch weer aan, zeggen ingewijden. Eerder deze week werd die juist versoepeld. Dat moest voorkomen dat de handel in voedsel en andere producten die voor bijvoorbeeld Afrikaanse landen van levensbelang zijn er onbedoeld onder lijdt. Moskou wijt zulke invoerproblemen aan de westerse sancties en probeert zo landen aan zijn kant te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer