Buitenland

Noodhulp voor hongerend Zimbabwe

Een hulporganisatie van de Verenigde Naties bereidt grootschalige voedselhulp aan Zimbabwe voor. Het Wereldvoedelprogramma (WFP) van de VN heeft donderdag bekendgemaakt dat daarmee meer dan een half miljoen mensen op het platteland van Zimbabwe van de hongerdood moeten worden gered.

AFP/ANP
9 November 2001 07:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Minister van Financiën Simba Makoni erkende eerder op de dag dat het land dringend voedselhulp nodig heeft.

Het WFP wil 22 december kunnen beginnen met de distributie in verschillende delen van het land. De regering is al begonnen met het verspreiden van voedsel in de door droogte getroffen streken in het zuiden. Zij heeft echter geen geld om de hulpverlening lang draaiende te houden.

De voedseltekorten worden onder meer veroorzaakt door de gevolgen van een wervelwind vorig jaar en droogte die eerder dit jaar de maisoogst deed mislukken. De grootste ramp die het land evenwel heeft getroffen is volgens waarnemers het regime van president Robert Mugabe.

De regering van Mugabe, die sinds 1980 aan de macht is, is in februari vorig jaar begonnen met het onteigenen van grote, lucratieve boerenbedrijven van blanke Zimbabwanen. Mugabe wil daarmee de tanende steun onder de bevolking opvijzelen. Knokploegen van zijn partij, de ZANU0PF, terroriseren blanke boeren en ondernemers in heel het land en vooral leden van de oppositie. De oppositiepartij, de Beweging voor Democratische Verandering van Morgan Tsvangirai won vorig jaar bijna de parlemenstverkiezingen.

Naar schatting is tweederde van de 1,2 miljoen hectare grond van blanke boeren afgenomen. Daarop wordt nauwelijks nog iets verbouwd. De overige bedrijven worden geterroriseerd en produceren veel minder dan normaal. Voorts heeft Mugabe zich in een geldverslindende oorlog in Congo gestort.

Werkloos
De terreur van knokploegen, vaak bestaand uit opgetrommelde ex-vrijheidsstrijders of ’oorlogsveteranen’, heeft minstens 150.000 mensen hun baan gekost. Een grote meerderheid van de beroepsbevolking is werkloos. Minstens zeshonderd ondernemingen zijn failliet gegaan in de afgelopen tijd. De waarde van de munteenheid keldert gestaag met een inflatie van zeker 80 procent.

Voor wie nog zaken probeert te doen in Zimbabawe heeft Mugabe pas maximumprijzen afgekondigd. Hij zei dat zijn land terugkeert naar de planeconomie van „het gewenste socialisme.” Iedere ondernemer die dat niet bevalt kan wat hem betreft vertrekken.

Mugabe wil met alle middelen de presidentsverkiezingen in april winnen. De autoriteiten wisten dat er met het huidige beleid hongersnood zou komen, maar zij hadden verwacht dat dat pas na de verkiezingen zou gebeuren. Mogelijk heeft het voedseltekort gevolgen voor de datum of het doorgaan van de stembusgang. Mugabes populariteit slinkt verder volgens een opiniepeiling waarvan de uitkomst donderdag in Harare werd gepubliceerd. Tsvangirai kan volgens de peiling al rekenen op 53 procent van de stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer