Dodental in grensgevechten Kirgizië en Tadzjikistan boven de 90
Sinds de uitbraak dinsdag van grensgevechten tussen Kirgizië en Tadzjikistan zijn minstens 94 mensen omgekomen, melden beide strijdende partijen. De situatie aan de betwiste grens van de twee voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië is echter rustig sinds de ondertekening van een staakt-het-vuren op vrijdag, zeiden Kirgizische grenswachten zondagavond.
Tadzjikistan rept op Facebook van 35 doden en 25 gewonden. De meeste doden zouden burgers zijn. Het Kirgizische leger zou twaalf mensen hebben gedood met een drone-aanval op een moskee, zes anderen tijdens een andere drone-aanval op een school en nog eens zeven anderen bij het beschieten van een gewondentransport.
Kirgizië laat weten dat 59 Kirgiziërs zijn omgekomen in de regio Batken, gelegen in het zuidwesten van Kirgizië en grenzend aan Tadzjikistan. Eerder zondag had Kirgizië het nog over 36 doden. Vier Kirgizische soldaten zijn nog vermist, terwijl 144 mensen gewond zijn geraakt.
De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag in telefoongesprekken met de presidenten van Kirgizië en Tadzjikistan erop aangedrongen het conflict niet verder uit de hand te laten lopen. Poetin riep de leiders van de twee voormalige Sovjetrepublieken op om zo snel mogelijk om de tafel te gaan zitten om een einde te maken aan het grensconflict.
Afgelopen week laaide een oude ruzie over de grens tussen beide landen weer op. Bijna 140.000 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied waar de gevechten uitbraken. Sinds vrijdag geldt er een wapenstilstand, al zijn er nog wel meldingen van beschietingen.
Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie betwisten Kirgizië en Tadzjikistan ongeveer de helft van de 970 kilometer lange grens tussen beide landen. In 2021 kwamen bij gevechten tussen de twee partijen vijftig mensen om het leven.