Vakbonden slepen Staat voor rechter om covidfonds zorgmedewerkers
Vakbonden FNV en CNV gaan naar de rechter om een schadevergoeding af te dwingen voor zorgmedewerkers die langdurige Covid hebben opgelopen op het werk. Eerder lieten de vakbonden al weten dat ze het kabinet tot uiterlijk 16 september de tijd gaven om zo’n regeling aan te kondigen.
FNV Zorg & Welzijn zegt vrijdag uit de Kamerbrief van zorgminister Conny Helder op te maken dat zorgmedewerkers op korte termijn nog geen schadevergoeding hoeven te verwachten. Een kort geding tegen de Staat is noodzakelijk omdat „de urgentie voor een financiële compensatie voor sommige slachtoffers inmiddels zo hoog is”. De vakbonden vinden dat ze al maanden door het ministerie van Volksgezondheid aan het lijntje zijn gehouden.
De vakbonden vragen nu zo’n twee jaar om financiële compensatie voor zorgmedewerkers. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong liet in augustus weten dat het inmiddels „menens” is. „Onze zorgmedewerkers werden in de eerste maanden zonder bescherming het veld ingestuurd. De Staat is hier verantwoordelijk voor en wij denken dat de Staat ook juridisch aansprakelijk is.”
Zeker zorgmedewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt door langdurige Covid moeten onder de schadevergoeding vallen. „Maar een veel grotere groep heeft last van inkomensverlies, bijvoorbeeld omdat ze minder diensten kunnen oppakken. Eigenlijk moet de vergoeding dus zo ruimhartig als mogelijk is”, aldus Jong in augustus.