Farmaceut stopt met voorlopige gratis levering medicijn
De farmaceut Servier wil niet meer meewerken aan het gebruik om een nieuw medicijn alvast gratis ter beschikking te stellen tot alle procedures zijn doorlopen en er prijsafspraken zijn gemaakt. Dat zegt Marijke Renkens, directeur medische zaken van Servier Nederland, na een bericht in Het Financieele Dagblad.
Het gaat om te beginnen om een nieuw medicament tegen galblaaskanker en een vorm van acute leukemie, waarbij jaarlijks tientallen Nederlanders gebaat zouden kunnen zijn. Het systeem van voorlopig gratis leveren is volgens Renkens niet reëel, want er is erg veel tijd mee gemoeid. Daardoor is er minder terugverdientijd voor de farmaceut, terwijl het volgens de Servier-topvrouw gemiddeld 2 à 3 miljard euro kost om een geneesmiddel te ontwikkelen.
Een farmaceut is zo’n bedrag kwijt aan de ontwikkeling van het product, het klinisch onderzoek ernaar en ook nog eens alles wat nodig is om de registratieaanvraag te kunnen doen, stelt ze. En dan kan het soms wel twee jaar duren totdat de vergoeding geregeld is. Daarbij komt dan nog dat andere landen lucht krijgen van het gratis leveren in Nederland, waardoor de kans ontstaat dat zij dat ook gaan vragen, vreest Renkens.
Bovendien veroorzaakt een kosteloze verstrekking tijdens het doorlooptraject van registratie en vergoeding ook een gebrek aan urgentiegevoel om tot vergoeding te komen, aldus Renkens.