Buitenland

Rusland ten strijde tegen anarchistisch verkeer

Wie ooit met de auto door de Russische hoofdstad zal rondrijden, zal dit niet snel meer vergeten. Halve wrakken snijden je onophoudelijk en de duurste Mercedessen en BMW’s passeren je links, rechts en op de vluchtstrook met zwaailicht en sirene. En als je auto door een van hen wordt aangereden, mag je van geluk spreken als de schuldige beschikt over een verzekering.

Karel Onwijn
11 April 2002 10:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Aan deze volledige anarchie op de Russische wegen lijkt binnenkort een einde te komen. De Doema heeft namelijk een wet op verplichte WA-verzekering voor automobilisten aangenomen. En de Russische regering heeft per decreet bepaald dat het afgelopen moet zijn met de vele zwaailichten en sirenes op de weg. Jarenlang hield het Russische parlement de invoering van een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor automobilisten tegen. Veel volksvertegenwoordigers zagen hierin vooral een extra belasting voor de toch al armlastige modale Russische automobilist. Dat een verplichte verzekering juist veel goedkoper is dan een vrijwillige ging er aanvankelijk maar bij weinigen in.

Als gevolg van deze weigerachtige houding is Rusland vrijwel het enige land in Europa waar de meerderheid van de automobilisten onverzekerd rondrijdt, vooral de minder bemiddelden onder hen. Een extra reden dus om met een grote boog om oude Lada’s, Moskvitsji en Wolga’s heen te rijden. Want in geval van een aanrijding valt er weinig op hen te verhalen. De afgelopen jaren waren er in de Russische pers regelmatig verhalen te lezen over volledig uit de hand gelopen ruzies naar aanleiding van een aanrijding. In de rol van de schuldigen figureerden meestal armlastige Lada- en Moskvitsj-chauffeurs en de gedupeerden waren vaak dubieuze bestuurders van protserige Mercedessen en BMW’s. In het gunstigste geval werden de armlastige schuldigen in elkaar geslagen, in het ergste geval verdwenen ze spoorloos.

Het zijn meestal ook de eigenaars van de duurdere auto’s die rijkelijk gebruikmaken van ”migalki”, zwaailichten met sirenes. Daarmee eisen ze op ieder willekeurig moment van de dag het wegdek geheel voor zichzelf op, al het andere wegverkeer moet dan voor hen opzijgaan. Zelfs de verkeerspolitie is het niet toegestaan hen aan te houden. De Russische autoriteiten hebben de afgelopen jaren totaal 1800 hoge ambtenaren en andere hoge overheidsfunctionarissen een vergunning voor een dergelijke ”migalka” toegekend. In de prakt ijk rijdt er echter een veelvoud aan auto’s loeiend rond, inclusief de vereiste licentie.

Beide accessoires zijn overal in Rusland voor niet al te veel geld te koop. Dit geldt ook voor de ”spetz-nomeri” -speciaal gekleurde nummerplaten- en uiteenlopende ”propoeski” -een soort kentekenbewijzen- waaraan ook een hele reeks voorrechten is verbonden. Ze geven bijvoorbeeld recht om overal gratis te parkeren, ook op plekken waar niet geparkeerd mag worden. De Russische regering maakte recentelijk bekend definitief een einde te willen maken aan de wildgroei van deze uitzonderingsgevallen. Zo is het aantal licenties voor migalki teruggebracht tot een kleine 600. En de Russische verkeerspolitie heeft opdracht gekregen alle auto’s met spetz-nomeri, propoeski en migalki aan te houden om te controleren of ze wel legaal worden gevoerd. De verkeerspolitie in Moskou voert inmiddels met veel bombarie -want onder meer onder het toeziend oog van camera’s van een aantal televisieomroepen- grootschalige controles uit. Daarbij zijn al honderden zwaailichten in beslag genomen en wordt er rijkelijk met boetes gestrooid. De grote vraag is wat er gebeurt wanneer de camera’s weer zijn uitgezet. Want het is een publiek geheim dat het juist de Moskouse verkeerspolitie was die veel verdiende aan de handel in uiteenlopende uitzonderingsvergunningen. En de verkeersagenten zullen hun welkome aanvulling op hun karige loontje waarschijnlijk niet zomaar zonder slag of stoot opgeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer