Handelstekort eurolanden loopt op door gestegen energieprijzen
De sterk opgelopen energieprijzen hebben gezorgd voor een flinke stijging van het Europese handelstekort. Dat tekort kwam in juli uit op 34 miljard euro, meldde Europees statistiekbureau Eurostat. Een jaar geleden was in de zomermaand nog sprake van een handelsoverschot van bijna 21 miljard euro. Voor de hele Europese Unie was het handelstekort in juli 42,3 miljard euro.
De waarde van de Europese export van producten, materialen en grondstoffen was in juli 235,5 miljard euro. Daarmee was sprake van een stijging op jaarbasis met dik 13 procent. Daartegenover steeg de import in de zomermaand met 44 procent tot een totaal van 269,5 miljard euro. Vooral aan energie was Europa meer geld kwijt. Deze rekening viel 158 procent hoger uit, vermoedelijk door de hogere prijzen.
Over de eerste zeven maanden van 2022 is het handelstekort van de eurolanden gestegen tot 177,4 miljard euro. Dit was in dezelfde periode een jaar eerder nog een overschot van 121,3 miljard euro. Voor de hele EU werd een tekort van dik 244 miljard euro gemeten. Ook dit was een jaar eerder een overschot. Dit was in de periode januari tot en met juli toen bijna 99 miljard euro.
In de cijfers is te zien dat er dit jaar vooral meer handel werd gedreven met Noorwegen. De EU probeert minder afhankelijk te worden van Russisch gas en kijkt als alternatief onder andere naar het Scandinavische land. De waarde van de import uit Noorwegen steeg in de eerste zeven maanden van het jaar met dik 150 procent. De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland waren ook goed te zien in de handelscijfers met Rusland. De export naar Rusland daalde in de meetperiode met een derde. De import uit Rusland nam met ruim twee derde toe.
Verder werd door Europa ook veel meer handel met de Verenigde Staten gedreven. De export nam China nam maar mondjesmaat toe, terwijl de import uit het Aziatische land met dik 40 procent toenam. Verder dreef Europa meer handel met het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Ook Turkije, Japan, Zuid-Korea en India staan in de top tien van belangrijkste handelspartners van Europa.