Buitenland

„Geen Thais alarm uit vrees voor schade”

De Thaise meteorologische dienst heeft zondag na de zware zeebeving voor de kust van Sumatra overwogen een waarschuwing te doen uitgaan voor het gevaar van tsunami’s, maar zag daar toch van af.

ANP
29 December 2004 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

Mocht het loos alarm zijn geweest, dan had dat volgens de meteorologen de toeristenindustrie te veel schade berokkend, meldde de Thaise krant The Nation eerder deze week.

Het dagblad schrijft dat functionarissen van de meteorologische dienst zondag op een seminar bijeen waren toen ze het nieuws van de beving hoorden. Ze hadden begrepen dat de aardschok een kracht had van 8,1 en kwamen meteen in spoedvergadering bijeen onder leiding van de directeur-generaal van de dienst, aldus een medewerker van de meteorologische dienst.

„We dachten niet dat er seismische golven zouden komen, omdat een vergelijkbare beving van 7,6 op de schaal van Richter op 2 november 2002 voor de kust van Sumatra geen uitwerking had op Thailand”, aldus de directeur-generaal van de dienst. Bovendien verwachtten ze dat het eiland Sumatra het Thaise Phuket en omstreken in de luwte zou houden. Het afgeven van een waarschuwing werd wel overwogen, zeggen bronnen tegen de krant maar ook andere overwegingen speelden een rol.

„Een zeer belangrijke factor voor het nemen van de beslissing was dat het hoogseizoen is en dat hotelkamers voor bijna 100 procent vol zaten. Als we een waarschuwing uitvaardigden die zou hebben geleid tot een evacuatie, en er gebeurt vervolgens niets, wat voor effect zou dat hebben? De economie zou onmiddellijk zijn geschaad. De gevolgen zouden de meteorologische dienst te boven zijn gaan. We zouden ten onder gaan als de tsunami niet zou komen”, zegt een persoon die aanwezig was op de bijeenkomst.

De Thaise minister van Informatie en Technologie heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd naar een mogelijk falen van de meteorologische dienst.

Medewerkers van Thaise seismologische bureaus hebben zondag weliswaar voor vloedgolven gewaarschuwd, maar in radio- en tv-uitzendingen gericht op de zuidelijke toeristische regio werd de dreiging eerder gebagatelliseerd dan overschat. Pas drie uur na de eerste vloedgolf werd een waarschuwing op een veelbezochte Thaise website geplaatst.

De Thaise autoriteiten houden er niet van maatregelen te nemen die toeristen kunnen afschrikken. Vijf jaar geleden, toen in Papoea-Nieuw-Guinea een aardbeving een vloedgolf produceerde, gaf het bureau een waarschuwing uit, maar kreeg het daarvoor later een reprimande omdat het onnodig onrust zou hebben veroorzaakt.

Meer over
Actueel
Zeebeving

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer