Buitenland

SHO wil geen versnippering hulp

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Den Haag willen geen onnodige versnippering van hulpacties voor de slachtoffers van de zeebeving. In het hele land worden particuliere initiatieven ontplooid om de slachtoffers te helpen.

Buitenlandredactie
29 December 2004 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

„We juichen het toe als steden, personen en instellingen die een speciale band met de slachtoffers hebben een actie starten. Bij andere inzamelingsacties moeten de initiatiefnemers zich goed afvragen of hun actie de landelijke actie niet doorkruist”, zei een woordvoerder van de SHO dinsdag.

Bij de SHO zijn negen hulporganisaties aangesloten, waaronder het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen, Unicef en de Novib. De SHO hebben giro 555 opengesteld voor donaties.

Twee inwoners van Oldenzaal hebben een speciaal bankrekeningnummer geopend voor inwoners van Twente. Zij vragen iedereen 1 euro te storten en bedrijven 100 euro. Een andere particulier doet een oproep om collectebussen te plaatsen bij vuurwerkverkooppunten.

Richard van Rooijen vraagt bedrijven een promille van de laatste dagomzet over te maken. „Alle initiatieven zijn goed bedoeld, maar het is niet in het voordeel als de hulp te veel versnippert. Dat was ook de reden voor de negen hulporganisaties om de krachten te bundelen”, zegt de SHO-woordvoerder.

Tal van instellingen voeren actie voor de slachtoffers van de zeebeving. Het bisdom Roermond roept de kerken op een speciale collecte te houden. Via contacten met plaatselijke kerken in het rampgebied wordt de opbrengst overgeboekt. Muziekzender TMF houdt woensdag de actie ”Chatten voor Azië”. De gemeente Velsen voert actie voor de verwoeste partnergemeente Galle in Sri Lanka.

De SHO heeft dinsdag voor particulieren een speciaal telefoonnummer geopend. De eerste ochtend leverde dat zeventig telefoontjes op. „Een ongekend hoog aantal”, aldus de voorlichter. Veel bellers vragen hoe zij zelf een actie kunnen opzetten. Ook komen er telefoontjes binnen van mensen die hulpgoederen aanbieden.

Volgens een woordvoerder van de SHO vragen veel bellers of ze bijvoorbeeld kleding en eten mogen geven. „Dat raden we af. Goederen vanuit Nederland sturen brengt veel te hoge kosten met zich mee. We willen eigenlijk alleen maar geld.” De SHO raden mensen dan ook aan om bijvoorbeeld een collecte te houden of een rommelbeurs te organiseren en de opbrengst te doneren op giro 555.

De hulporganisaties hebben geen idee hoeveel geld er de komende dagen binnenkomt op giro 555. „December is voor veel mensen een dure maand met veel uitgaven. Anderzijds kan de kerstgedachte ook in ons voordeel werken.”

Meer over
Zeebeving

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer