Buitenland

Regels voor Palestijnse verkiezingen

Palestijnen die bij de presidentsverkiezingen van 9 januari hun stem uitbrengen, krijgen een stempel met onuitwisbare inkt op hun hand en de stembussen worden voorzien van een genummerd zegel. Dat heeft de Palestijnse kiescommissie dinsdag bekendgemaakt.

AP
29 December 2004 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

„We hebben al het mogelijke gedaan om dubbel stemmen en fraude te voorkomen”, zei commissielid Ammar Dwaik.

Dwaik zei dat de ongeveer 3000 stembureaus van 07.00 tot 19.00 uur open zullen zijn en dat de eerste uitslagen enkele uren na de sluiting worden verwacht. De Bir Zeit-universiteit op de Westelijke Jordaanoever en de opinieonderzoeker Khalil Shikaki zullen de kiezers ondervragen bij het verlaten van de stembureaus.

De 1,1 miljoen kiesgerechtigden hebben de keus uit zeven kandidaten. Verwacht wordt dat interim-leider Mahmud Abbas minstens 40 procent zal halen, nu hij geen concurrentie meer te duchten heeft van Marwan Barghouti. De populaire, in Israël gedetineerde Barghouti trok zijn kandidatuur in onder druk van de Fatah-top. Zijn naamgenoot Mustafa Barghouti, een arts en mensenrechtenactivist, staat in de peilingen op de tweede plaats, maar ver achter Abbas. De andere vijf kandidaten zullen waarschijnlijk niet boven de 2 procent uitkomen.

Er zullen ongeveer tachtig buitenlandse waarnemers worden gestationeerd bij de stembureaus in de Gazastrook en op de Westoever. De vorige Palestijnse verkiezingen, in 1996, verliepen overigens zonder noemenswaardige incidenten of beschuldigingen van fraude.

De campagnemedewerkers van Abbas hadden gezegd dat de interim-leider volgende week zou gaan bidden in de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Later werd echter gezegd dat hij niet zou gaan bidden, maar een persconferentie geven in Jeruzalem. Het is niet duidelijk of Israël Abbas zal toestaan campagne te voeren in Jeruzalem. Israël wijst elke Palestijnse claim op Oost-Jeruzalem af. Palestijnse bewoners van Oost-Jeruzalem mogen meedoen aan de verkiezingen, maar moeten hun stem schriftelijk uitbrengen, net als kiezers in het buitenland. Negen jaar geleden werd dezelfde procedure gevolgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer