Inflatievrees houdt beurzen in greep, Gazprom stijgt in Moskou
De Europese beurzen bleven woensdag in de greep van de inflatiezorgen, nadat bleek dat het leven in de eurozone opnieuw een stuk duurder is geworden. De inflatie in het eurogebied is in augustus opgelopen tot een nieuw recordniveau van 9,1 procent. Dat komt vooral door de hoge prijzen voor energie, zoals gas. Beleggers vrezen daardoor dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week de rente stevig zal verhogen om de aanhoudende stijging van de consumentenprijzen aan te pakken.
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom spint ondertussen garen bij de hogere gasprijs. Het bedrijf boekte in de eerste jaarhelft een recordwinst en zag het aandeel op de beurs in Moskou met dik 22 procent stijgen. De Russische beurs steeg daardoor ruim 2 procent.
Gazprom speelt een hoofdrol in de Europese energiecrisis en heeft de gasleveringen aan verschillende Europese landen al afgesloten. Ook heeft het bedrijf woensdag opnieuw de gastoevoer naar Duitsland via de Nord Stream 1-pijplijn stilgelegd vanwege onderhoud en levert het geen gas meer aan het Franse energiebedrijf Engie wegens een betalingsgeschil.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent lager op 687,35 punten. Het CBS meldde dat de inflatie in Nederland volgens de Europese rekenmethode in augustus is uitgekomen op 13,6 procent. De MidKap daalde 0,3 procent tot 929,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,2 procent.
Olie- en gasconcern Shell was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 2,7 procent door de aanhoudende daling van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent goedkoper op 88,93 dollar. Brentolie kostte 3,6 procent minder op 95,76 dollar per vat.
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stond ook in de staartgroep, met een min van ruim 2 procent. Chipmachinemaker ASML won 1,6 procent dankzij een koopadvies van de Zwitserse bank UBS. Ook de andere chipbedrijven ASMI (plus 2 procent) en Besi (plus 1,4 procent) wonnen terrein. Supermarktconcern Ahold Delhaize won 1 procent dankzij een koopadvies door analisten van Bryan Garnier.
Philips zakte 0,9 procent. Het zorgtechnologiebedrijf moet een boete betalen van 4,2 miljoen euro aan de Amerikaanse overheid omdat het bedrijf het leger niet goed had geïnformeerd over aanpassingen aan bepaalde producten. Philips leverde de Amerikaanse strijdkrachten apparaten voor de controle van de hartslag van patiënten.
De euro was iets minder waard dan de dollar en noteerde 0,9978 dollar.