Duurzame doodskist van paddenstoelen nu ook bij DELA te kiezen
DELA, naar eigen zeggen de grootste uitvaartverzorger- en verzekeraar van het land, biedt klanten nu ook de duurzame paddenstoelendoodskist van Loop Biotech aan. De zogeheten Living Cocoon was al twee jaar op de markt en werd vooral bij natuurbegrafenissen ingezet. De kist mag nu ook bij crematies worden gebruikt, waardoor meer mensen de kist kunnen kiezen, zegt het uitvaartbedrijf.
De kist is een uitvinding van architect en biodesigner Bob Hendrikx, die na lang onderzoek aan de TU Delft ontdekte hoe mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, ingezet kon worden als recyclend materiaal. Mycelium zet dode organische stoffen om tot nieuwe voedingsstoffen. Met de kist kunnen mensen weer „een worden met de natuur”, aldus Hendrikx. Zo draagt de kist ook bij aan de biodiversiteit.
Dat de kist ook verbrand mag worden, lijkt volgens DELA misschien tegenstrijdig. Maar „omdat de kist in slechts zeven dagen groeit en enkel wordt geproduceerd met lokale materialen, is het nog altijd een duurzame keuze”, zegt de uitvaartorganisatie. Bomen moeten daarentegen jaren groeien voordat er een reguliere houten kist van gemaakt kan worden.
De prijs van de duurzame doodskist komt uit tussen de 1095 en 1250 euro. Andere duurzame kisten van DELA, die bijvoorbeeld geen chemische lak of lijm hebben, komen uit tussen de 950 en 1000 euro. De meest gekozen houten kist heeft een prijskaartje van 229 tot 521 euro.
Volgens DELA blijkt uit onderzoek dat meer dan twee op de vijf Nederlanders wil dat hun uitvaart zo min mogelijk het milieu belast. „De samenwerking met DELA biedt ons een unieke kans om meer consumenten kennis te laten maken met een duurzaam alternatief „, zegt Hendrikx. Loop Biotech, dat opgericht werd in 2020, trok onlangs een investering van 1 miljoen aan.