Junta Myanmar: VN moeten aanpak crisis Myanmar herzien
De Myanmarese junta heeft bij het eerste bezoek van de VN-gezant voor Myanmar kritiek geuit op de manier waarop de organisatie omgaat met de crisis in het Aziatische land. De Verenigde Naties moeten hun „aanpak herzien”, aldus de buitenlandminister.
Myanmar belandde in februari 2021 in een crisis, nadat het leger de macht had gegrepen en de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi had afgezet. Pogingen van de VN en de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) om via diplomatie een oplossing te vinden, hebben vooralsnog geen resultaat opgeleverd. De legertop in Myanmar weigert met zijn tegenstanders in gesprek te gaan.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat na een overleg tussen de minister en VN-gezant Noeleen Heyzer weten dat de VN is verzocht „hun aanpak in de samenwerking met Myanmar constructief en pragmatisch te herzien”. De junta beschuldigde de VN er eerder van zich te bemoeien met de interne aangelegenheden van het land.
Heyzers kantoor schrijft dat de gezant tijdens een gesprek met juntaleider Min Aung Hlaing heeft opgeroepen tot het beëindigen van het geweld en de vrijlating van alle politieke gevangenen. In de verklaring staat verder dat Heyzer een verzoek heeft ingediend voor een ontmoeting met Suu Kyi.
De afgezette leider zit sinds het begin van de staatsgreep vast en is inmiddels voor diverse vergrijpen, waaronder voor corruptie en overtreden van coronaregels, veroordeeld tot zeventien jaar cel. De 77-jarige Nobelprijswinnares kan in andere rechtszaken ook nog gevangenisstraffen opgelegd krijgen. In Myanmar zijn sinds de coup meer dan 2200 doden gevallen en zijn meer dan 15.000 mensen opgepakt, aldus een lokale mensenrechtenorganisatie.