Buitenland

Turkije gaat voor kust weer naar olie en gas boren

Turkije stuurt een nieuw onderzoeksschip bij Antalya de zee op om 55 kilometer voor de kust proefboringen naar olie en gas te doen. President Erdogan stelt dat zijn land voor boringen van niemand toestemming nodig heeft. Volgens algemene internationale regels heeft een land vanaf de kust een eigen kuststrook van maximaal 22,2 kilometer. Dit is de territoriale zone. De zee en de bodem behoren tot de kuststaat.

ANP
9 August 2022 14:42Gewijzigd op 9 August 2022 15:52

Maar daarnaast is er een aansluitende zone van 22,2 kilometer met bepaalde rechten voor de kuststaat en een exclusieve economische zone indien er ruimte voor is. Die exclusieve zone kan maximaal 200 zeemijl of 370 kilometer vanaf de kust zijn. Die zone bestaat praktisch gezien uit internationale wateren, maar de kuststaat heeft er exclusieve rechten op de zeebodem.

In de oostelijke Middellandse Zee hebben verscheidene naties wrijvingen met elkaar over de vraag welke rechten voor wie en waar gelden. Turkije krijgt het bij het boren naar bodemschatten vaak aan de stok met Griekenland en Cyprus. Maar de plek die Erdogan dinsdag aangeeft voor nieuwe boringen ligt mogelijk in de exclusieve economische zone van Turkije en bijna 200 kilometer van de Cypriotische kust.

Het is het eerste Turkse schip voor proefboringen in actie in bijna twee jaar tijd en de boringen gaan tot 7 oktober door. In 2020 gingen Turkse onderzoekers met hun boot naar olie en gas boren in wateren die zowel Griekenland als Cyprus claimen. Een van de problemen in de Egeïsche Zee is dat Turkije zijn exclusieve economische zone er baseert op ‘een continentaal plat’ en dat de zone moet worden gemeten van de Turkse kust en los staat van de Griekse eilanden die er tot vlak voor de Turkse kust liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer