Hoge opkomst bij Palestijnse verkiezingen
Op de Westelijke Jordaanoever vormden zich donderdag lange rijen voor de stembureaus, waar Palestijnen hun stem uitbrachten in de gemeenteraadsverkiezingen. Het waren de eerste lokale verkiezingen sinds 1976.
De Palestijnse premier Ahmed Qurei prees de verkiezingen als „de eerste stap naar de vestiging van de Palestijnse staat". Zij gelden als een generale repetitie voor de presidentsverkiezingen op 9 januari. Dan kiezen de Palestijnen een opvolger voor de vorige maand overleden Yasser Arafat.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn vooral een krachtmeting tussen de Fatah–beweging van de gematigde presidentskandidaat Mahmoud Abbas en de radicale Hamas. Hamas heeft opgeroepen tot een boycot van de presidentsverkiezingen, maar had wel kandidaten naar voren geschoven voor de verkiezingen van donderdag. Die moeten uitwijzen hoe groot de steun voor Hamas is buiten de Gazastrook. Daar worden eind januari lokale verkiezingen gehouden.
Ruim 140.000 stemgerechtigde Palestijnen maken een keuze uit bijna duizend kandidaten voor de zetels in de 26 te kiezen gemeenteraden. De eerste uitslagen worden zaterdag verwacht.
Die zaterdag begint ook de verkiezingscampagne in de Palestijnse gebieden voor de presidentsverkiezingen. De zeven kandidaten voor het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit mogen tot middernacht op 7 januari campagne voeren. Mahmoud Abbas, de nieuwe leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en kandidaat van de door Arafat opgerichte Fatah geldt als favoriet.
Abbas had woensdag een voorstel verwelkomd van de Britse premier Tony Blair om in februari een conferentie te houden over economische en politieke hervormingen in de Palestijnse gebieden. De Palestijnse premier Qurei keerde zich donderdag fel tegen dat plan. In Ramallah zei hij tegen de pers dat eerder behoefte is aan een vredesconferentie. Blairs suggestie dat er Palestijnse hervormingen nodig zijn voordat vooruitgang kan worden geboekt in het vredesproces, noemde Qurei onacceptabel. Hij acht de Palestijnen prima in staat vredesonderhandelingen te voeren.
Ook Hamas laakte het Britse voorstel. De top in Londen zou zijn bedoeld om de Palestijnen hervormingen te laten doorvoeren waar Israël van kan profiteren. Dat land is overigens niet van plan de conferentie bij te wonen. Hamas riep de Palestijnse Autoriteit op, die top te mijden.