Economie

LTO gaat praten met Remkes na telefoontje Rutte

De land- en tuinbouworganisatie is daarmee donderdagmiddag akkoord gegaan.

Redactie binnenland
29 July 2022 11:05
Boeren blokkeren de snelweg ter hoogte van knooppunt Azelo. De actievoerders zijn gaan barbecueën. beeld ANP, Sem van der Wal
Boeren blokkeren de snelweg ter hoogte van knooppunt Azelo. De actievoerders zijn gaan barbecueën. beeld ANP, Sem van der Wal

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak stelde donderdag in een verklaring dat premier Mark Rutte hem in een telefoongesprek heeft toegezegd dat er voor het kabinet „geen taboes zijn.” LTO had als voorwaarde gesteld dat niets onbespreekbaar zou zijn in de gesprekken met Remkes.

In eerste instantie hield LTO de boot af. De organisatie had aan Remkes laten weten „niet op de uitnodiging te kunnen ingaan” voordat het kabinet zou toezeggen dat te praten valt over „doel, tijdspad en invulling” van de stikstofmaatregelen. Het telefoontje van Rutte veranderde die opstelling.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) blijft voorlopig bij de eerdere weigering om aan te schuiven. Voorzitter Mark van den Oever heeft er geen goed woord voor over dat LTO dat wel doet. „Ook binnen de landbouw zijn er mensen die het niet hebben begrepen”, zegt hij over Van der Tak. FDF vindt dat het kabinet de doelen voor 2030 eerst van tafel moet halen en „opnieuw moet beginnen.”

Verraad

In een donderdagavond verspreidde video is te zien dat Van den Oever het besluit van LTO „verraad” noemt.

Boerenprotestbeweging Agractie heeft nog geen definitief besluit genomen over deelname aan het gesprek. Voorman Erik Luiten zegt dat het belangrijkste punt is dat het „over de inhoud moet gaan.” Hij is er nu niet van overtuigd dat die ruimte daadwerkelijk geboden wordt.

De organisaties staan ook verschillend tegenover de boerenprotesten. LTO-voorman Van der Tak riep boeren eerder al op om af te zien van „buitenwettelijke acties.” Die zorgen volgens hem „alleen voor verlies van draagvlak en het telkens moeten verdedigen van de sector.” Van den Oever zei op zijn beurt dat er „misschien wel een tandje bij moet” vanuit FDF. „Het land staat in brand en op deze manier blijft het in brand staan.”

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, vindt dat er tegen boerenacties zoals die van de afgelopen dagen hard en strafrechtelijk moet worden opgetreden. „Deze mensen beschouw ik niet als actievoerders, maar als extremisten. Ik adviseer iedereen om niet het gesprek te voeren met de extremisten, want dat helpt niet en geeft hun een podium dat ze niet verdienen.”

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Diverse veiligheidsregio’s waren sinds dinsdagmorgen bezig om de achtergelaten troep van de actie op te ruimen. Bedrijven die meehelpen met opruimen zijn bedreigd. Gemeenten die omgekeerde vlaggen wilden laten weghalen zijn daarmee gestopt wegens bedreigingen. „Dit gaat alle grenzen te buiten”, aldus Bruls.

Misdrijven

De politie zet maximaal in op het opsporen van actievoerende boeren die de wet overtreden. Volgens nationaal commandant van de politie Willem Woelders zijn er de afgelopen dagen allerlei misdrijven gepleegd, zoals het blokkeren van op- en afritten van snelwegen, het stichten van branden en het dumpen van asbest op wegen. Dat is strafbaar en levensgevaarlijk, stelt Woelders, en daar staan straffen op die kunnen oplopen tot 12 jaar gevangenisstraf. Hij verwacht zeker aanhoudingen, maar wanneer kan hij niet zeggen.

„Daar waar we de vinger erachter kunnen krijgen zullen we het maximaal aanpakken. Het probleem is dat het niet wordt aangekondigd en het vaak ’s nachts gebeurt en dat we slechts kunnen reageren als iets gebeurd is.” Wie er precies achter de acties zitten is niet altijd even duidelijk. Woelders betitelt mensen die dit soort dingen doen als „een kleine geradicaliseerde groep.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer