Eerste boeren verkopen emissierechten van vermeden CO2-uitstoot
Twee boeren mogen voor het eerst emissierechten verkopen die zijn verkregen doordat ze CO2-uitstoot vermijden met een nieuwe techniek om grondwater vast te houden. Het systeem is nu op zo’n 3 hectare toegepast van veenweideboeren Ad van Rees en Nico van der Ham uit de Alblasserwaard, laten Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) en projectleider Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling dinsdag weten.
Zogeheten pompgestuurde waterinfiltratie houdt het grondwater op een bepaald peil vast, waardoor bodemdaling in de veenweidegebieden vermindert. Dat is volgens de betrokken organisaties hard nodig; „bodemdaling in de veenweidegebieden veroorzaakt ongeveer 2,8 procent van de CO2-uitstoot in Nederland”. De boeren mogen zelf bepalen op welk peil ze het grondwater houden: hoe hoger, hoe meer CO2-uitstoot verhoed wordt. Het broeikasgas komt vrij als veengebieden indrogen en daardoor reageren met zuurstof uit de lucht.
Voor de vermeden uitstoot krijgen de boeren CO2-credits, die zij verkopen aan een bedrijf dat de uitstoot wil compenseren. In dit geval heeft de Rabobank de emissierechten gekocht. „Door de kleine oppervlaktes en weinig verhoging van het grondwaterpeil wordt nu nog niet veel uitstoot vermeden”, vertelt Bart Kreulen van NMZH. Volgens projectleider Louis Rippen is het de bedoeling om het experiment nu groter te trekken: „Naar 100 hectare.”
„Met deze nieuwe techniek maken we gebruik van drainagebuizen in de grond die zijn aangesloten op een waterput”, legt Kreulen uit. „Een pomp, die draait op zonne-energie, verhoogt de druk en regelt het waterniveau in de put. Daarmee stijgt ook het grondwaterpeil voor het perceel dat betrokken is in het project.”
Boeren willen vaak het grondwaterpeil niet te hoog hebben staan. Drainagebuizen zijn aangelegd om water zo snel mogelijk af te voeren. Landbouwmachines en tractoren kunnen anders in een te natte grond zakken en vastlopen. Met de pompgestuurde waterinfiltratie kunnen de boeren zelf kiezen hoe hoog het grondwaterpeil komt te staan. Van Rees koos voor 6 centimeter verhoging, Van der Ham voor 11 centimeter. „Dat is in principe weinig, het peil zou nog zo’n 15 centimeter hoger kunnen”, aldus Kreulen.
Het systeem kost zo’n 3500 tot 4000 euro per hectare, zegt Rippen, met wie de boeren uit Alblasserwaard samenwerken. Ook kosten monitoring en het vastleggen van de emissierechten geld. Deze kosten worden nu nog gesubsidieerd door de provincie Zuid-Holland met het Interbestuurlijk Programma voor veenweiden. De CO2-credits leveren volgens Rippen op dit moment per ton uitstoot zo’n 80 tot 100 euro op. De emissierechten worden geverifieerd door de Stichting Nationale Koolstofmarkt.