live
BinnenlandTropische dag

Asfalt op sommige plekken meer dan 50 graden

Het KNMI geeft voor dinsdag in het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur code oranje af vanwege de hoge temperaturen. Volg recente ontwikkelingen via dit liveblog.

Webredactie19 July 2022 06:30

Advertentie

Liveblog gesloten

De webredactie sluit dit liveblog.

Een goede nacht gewenst.

Lees alle tips:

Hitte bezorgt brandweer in regio Londen overwerk

De extreme hitte in de regio Londen heeft de brandweer dinsdag overwerk bezorgd, met name in de groene voorsteden van de Engelse hoofdstad. Daar steeg het kwik voor het eerst tot boven de 40 graden. Burgemeester Sadiq Khan maakte via Twitter melding van een kritieke situatie (”wees voorzichtig”) en van een enorme druk op de blusdiensten.

Khan zei in de media dat de Londense brandweer normaal 300 tot 350 telefoontjes per dag krijgt, dinsdag waren dat er tot het begin van de avond meer dan 1600. Niet overal kwam hulp op tijd. In Wennington, in het oosten van Londen ten noorden van de Theems, brandden verscheidene huizen af en joegen de vlammen door de kurkdroge struiken en velden.

Op zeker tien plaatsen, waaronder Dartford en Wembley, zorgden vuurhaarden voor serieus gevaar. Bewoners konden zich voor zover bekend bijtijds in veiligheid brengen. Enkele mensen moesten worden behandeld wegens het inademen van rook.

Smog bereikt hoogtepunt, luchtkwaliteit is onvoldoende tot slecht

De smog heeft dinsdag zijn piek bereikt. Bij bijna alle meetpunten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het land zijn dinsdag aan het einde van de middag hoge concentraties ozon gemeten, waardoor de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht genoemd werd.

De luchtkwaliteit is slecht als de waarde tussen de 180 en 240 microgram ozon per kubieke meter blijft. Dan geeft het RIVM een waarschuwing.

Als deze waarde boven de 240 microgram stijgt, spreekt het instituut van zeer slechte luchtkwaliteit. Dan krijgt iedereen volgens het instituut last van de luchtverontreiniging. Zo ver is het niet gekomen. Wel werd dinsdagavond bij zeker de helft van de meetpunten een slechte luchtkwaliteit gemeten.

Smog, ook wel zomersmog genoemd, ontstaat door hoge temperaturen, vervuilende stoffen en weinig wind. Als vervuilende stoffen, die bijvoorbeeld uitgestoten worden door industriële bedrijven, op dagen met veel zon zich ophopen kan er smog ontstaan. De afvalstoffen in de lucht worden door zonlicht omgezet in ozon. Dit gebeurt vooral in het voorjaar en in de zomer wanneer er weinig wind staat. De smog kan onder meer leiden tot hoesten en kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.

Het RIVM verwachtte maandag al dat de luchtkwaliteit in heel Nederland zeer slecht zou zijn en gaf een smogalarm. Mensen met luchtwegklachten werd geadviseerd om in de namiddag en vroege avond binnen te blijven en zware inspanning te vermijden.

Ook op woensdag is er volgens het RIVM kans op smogvorming, maar die is dan waarschijnlijk minder geconcentreerd. De regenbuien die woensdag in de loop van de dag verwacht worden brengen de smogwaardes weer omlaag, denkt het RIVM.

Problemen op spoor door hitte, storing bij Rotterdam verholpen
ANP-452015858.jpg
Hulpdiensten delen water uit aan gestrande reizigers op treinstation Rotterdam CS. Door een storing in de Willemsspoortunnel rijden er sinds het einde van de middag een stuk minder treinen. beeld ANP, MediaTV

Het treinverkeer heeft dinsdagavond op verschillende plekken in het land last van de hitte. Volgens ProRail zijn er meerdere storingen die veroorzaakt worden door de hoge temperaturen. Door een storing op de Maasvlakte is er ook geen goederenvervoer mogelijk over de Havenspoorlijn, zegt een woordvoerster van ProRail. De storing in de Willemsspoortunnel bij Rotterdam Centraal is volgens de NS verholpen. Sinds het eind van de middag reden daar veel minder treinen en waren honderden reizigers gestrand.

Door de storing bij Rotterdam CS was er vrijwel geen internationaal treinverkeer van en naar België mogelijk. Ook de Intercity direct naar Breda reed niet en ook naar Dordrecht waren er geen treinen. De hulpdiensten rukten eerder op de avond uit om gestrande reizigers vanwege de hitte van water en ondersteuning te voorzien.

De NS liet rond 19.50 uur weten dat de storing verholpen is en dat de dienstregeling „gefaseerd” weer wordt opgestart. Door de problemen in de spoortunnel konden er geen treinen vanaf Rotterdam Centraal naar het zuiden rijden. Een woordvoerster erkent dat het daardoor druk werd op het station. „Maar we hebben de situatie onder controle. We vragen reizigers nog even geduld te hebben en de reisplanner in de gaten te houden.” Ook wordt opgeroepen gebruik te maken van de watertappunten op het station.

ProRail geeft aan dat het bedrijf probeert alle storingen in het land zo snel mogelijk te verhelpen. „Maar we zien ook dat op dit moment alle aannemers daar volledig voor zijn ingezet.” Naast storingen aan bijvoorbeeld elektronica ontstaan er volgens de spoorbeheerder ook problemen doordat de spoorstaven in dit weer te warm worden en uit kunnen gaan zetten.

Oververhitte staven moeten volgens ProRail eerst afkoelen voordat er reparaties kunnen plaatsvinden. „Dat kunnen we morgennacht pas oppakken, omdat het vannacht ook nog warm blijft.” Welke trajecten daar precies door getroffen worden, kon de woordvoerster niet zeggen.

ANWB: ook dinsdag richting avond rustig, amper hitteproblemen

Het is ook dinsdagmiddag rustig op de Nederlandse snelwegen, ziet de ANWB. Er is geen sprake van een echte spits, zegt een woordvoerster. Rond 17.30 uur stond er 55 kilometer file, voornamelijk door ongelukken of pechgevallen. Ook voor de Wegenwacht is de situatie ondanks de hitte behapbaar, aldus de ANWB.

Gedurende de ochtend was het wel wat drukker op de wegen naar het strand, maar problemen leverde dat nauwelijks op. De ANWB houdt er rekening mee dat dinsdagavond lokaal wat meer drukte kan ontstaan doordat strandgangers weer huiswaarts keren, bijvoorbeeld vanuit Scheveningen. „Maar op de snelwegen zal je dat niet direct merken.”

Er waren gedurende de dag ook weinig tot geen problemen op de weg die veroorzaakt werden door hitte, zegt de woordvoerster, zoals bruggen die niet meer open kunnen of heet asfalt. De verkeersdienst denkt dat de rust op de weg mogelijk ook te maken heeft met de vakantieperiode. „De afgelopen dagen was er ook nauwelijks sprake van spits.” Mogelijk zijn er ook mensen thuisgebleven vanwege het warme weer.

De ANWB waarschuwt weggebruikers dat het besturen van een voertuig bij extreme hitte eenzelfde risicofactor heeft als rijden onder invloed van alcohol. Een binnentemperatuur van 35 graden komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Automobilisten wordt aangeraden om voldoende water mee te nemen en de airco niet kouder dan zes graden onder de buitentemperatuur te zetten.

Wegenwachter vindt oververhitte man bij Oud-Beijerland

Hitte kan accu’s slopen en automotoren doen overkoken. Een dinsdagmiddag op pad met de Wegenwacht. Bij een temperatuur die oploopt tot 38,5 graden.

Dieren Burgers' Zoo zoeken verkoeling

Dierverzorgers van het Arnhemse dierenpark bieden diverse diersoorten extra verkoeling in de vorm van water en ijs.

Kerncentrales bij Antwerpen op halve kracht om hitte

Twee Belgische kernreactoren niet ver van de Nederlandse grens draaien op halve kracht. Het koelwater dat ze in de Schelde lozen dreigt door de hitte te warm te worden, zegt energiebedrijf Engie. Dat kan allerlei waterleven de kop kosten.

De reactoren Doel 1 en Doel 2 staan vlak bij Antwerpen, op maar een paar kilometer van Zeeuws-Vlaanderen. Het water dat gebruikt wordt om ze te koelen, gaat vervolgens de Schelde in en stroomt via de Westerschelde naar zee.

De twee reactoren zullen tot halverwege woensdagochtend maar op half vermogen werken, laat Engie weten. De nieuwere reactoren Doel 3 en Doel 4 hoeven niet te minderen. Zij zijn voorzien van koeltorens, de bekende brede schoorstenen. Dat geldt ook voor de kerncentrale in Tihange, enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Maastricht.

De gemiddelde temperatuur van het koelwater dat in een etmaal in de Schelde stroomt mag niet boven de 32 graden uitkomen, zegt een woordvoerder van de uitbater. „We kwamen in de buurt, dus is beslist Doel 1 en Doel 2 op een lager pitje te draaien.”

Als de Schelde opwarmt, wordt het rivierwater bijvoorbeeld minder zuurstofrijk en krijgen sommige organismen en ziekten meer kans. Dat kan allerhande dieren en planten schaden.

Animal Rights: varkens snakken naar lucht bij slachterij Boxtel

„Vandaag is de tweede shift uit de planning gehaald. De laatste twee vrachtwagens staan nog op het terrein en voor de rest komt er niks meer aan. Die worden nog gelost en dan stopt het voor vandaag”, zegt de woordvoerster. „We houden nauwlettend in de gaten hoe de temperatuur zich ontwikkelt”, vervolgt ze.

Advertentie

Rijkswaterstaat koelt Zuid-Hollandse bruggen om hitte

Rijkswaterstaat koelt vanwege de hitte sinds dinsdagmiddag meerdere bruggen in Zuid-Holland. Het gaat om de Merwedebrug (A27), de Spijkenisserbrug (N492), de Brug over de Noord (N915) en de verkeersbrug Dordrecht. Met tankwagens, waterslangen en blusboten moet voorkomen worden dat de stalen brugdelen uitzetten en de bruggen daardoor mogelijk niet meer open of dicht kunnen.

De Spijkenisserbrug, de Brug over de Noord en de verkeersbrug Dordrecht draaien door de koelmaatregelen niet of alleen nog deels voor de scheepvaart. Op de Spijkenisserbrug liggen er slangen over de brug om te koelen. De overige drie bruggen worden vanaf de onderkant met koud water bespoten door een blusboot.

Het wegverkeer heeft geen last van de maatregelen, aldus Rijkswaterstaat. Wel moeten weggebruikers rekening houden met water op het wegdek van de Spijkenisserbrug.

Op verschillende plekken in Nederland worden dinsdag preventief bruggen gekoeld vanwege de hitte. Rijkswaterstaat heeft sensoren op stalen bruggen geplaatst die aangeven of er gekoeld moet worden. Behalve de bruggen die nu in Zuid-Holland gekoeld worden, zitten er ook op de Haringvlietbrug (A29), de Papendrechtsebrug en de Wantijbrug (beiden N3) zulke sensoren.

Op sommige cruciale punten, zoals bij de bruggen op de Afsluitdijk, zijn door Rijkswaterstaat automatische koelsystemen geïnstalleerd. Koeling vindt daar plaats met een buizenstelsel. Als geconstateerd wordt dat het brugdek uitzet, worden de systemen ingeschakeld.

Bijzonder hoge asfalttemperaturen van ruim 50 graden gemeten
GettyImages-155009731.jpg
beeld iStock

Op meerdere plekken in Nederland bedraagt de asfalttemperatuur dinsdagmiddag meer dan 50 graden, blijkt uit de monitor die Rijkswaterstaat bijhoudt. Volgens Weeronline zijn deze waarden - net als de hoge buitentemperaturen - „best bijzonder”.

Met name in het zuiden van Limburg bereikte het asfalt dinsdagmiddag op sommige plaatsen temperaturen van ruim 50 graden, met uitschieters tot 52 graden of meer. Op veel andere wegen in het land varieert de temperatuur van 45 tot 48 graden. Volgens meteoroloog Matthijs van der Linden is het asfalt door de hoge temperatuur „wel zachter” en kan het „door belasting vervormen”. „Dan krijg je spoorvorming”, aldus de meteoroloog.

Hoe groot het effect van de hitte op het asfalt is, kan Van der Linden niet zeggen. „Wat ik zelf merk als ik bij dit weer door Amsterdam fiets, is dat bij de sensoren voor het stoplicht het gegoten asfalt echt zacht wordt en aan je band kan blijven plakken.”
Maandag werd gemeld dat er deze dagen op meerdere plekken in het land zou worden gestrooid om de wegen te koelen. Rijkswaterstaat heeft dinsdag nog niet gestrooid, maar provincies kunnen dat zelf wel hebben gedaan.

Geen parkeerplekken meer beschikbaar in Scheveningen
ANP-452008371.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Ondanks een oproep van de gemeente Den Haag om niet met de auto naar het strand te komen, zijn er dinsdagmiddag toch geen parkeerplekken meer beschikbaar in Scheveningen.

Met de fiets, (deel)scooter of het openbaar vervoer is het strand volgens de gemeente nog wel goed te bereiken. Ook is er nog de optie te reserveren bij Park + Beach, waarbij mensen in een parkeergarage hun auto kunnen parkeren om vervolgens met de tram of een fiets van vervoerder HTM verder te reizen naar het strand van Scheveningen.

De gemeente had maandag gewaarschuwd dat de wegen richting de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin dinsdag zouden kunnen vollopen en dat op dit soort dagen ook parkeergarages snel volstaan.

Brand legt bekende Franse camping in de as

Van de in Frankrijk overbekende camping “Les Flots Bleus” in Pyla sur Mer is niet veel meer over. Samen met vier andere campings viel het vakantieoord in de Gironde ten prooi aan de verwoestende vlammen die sinds 12 juli een deel van de streek hebben verwoest.

Hitte hindert kinderen op kamp niet

Aan de stoffige wegen die naar groepsaccomodatie De Boomstronk in Otterlo leiden, is goed te zien dat het heet is. Maar dat mag de pret niet drukken voor de deelnemers en leidinggevenden aan het kinderkamp van Koers. „In de schaduw is het goed te doen.”

Temperaturen in Nederland vandaag

Niet overal zo heet

Ter relativering van alle hittenieuws een tweet via het account NoodweerBenelux. Hoewel het Verenigd Koninkrijk, de Benelux, Frankrijk, het Midden-Oosten, de Sahara, India en delen van China op dit moment „tot de warmste plekken ter wereld" behoren, is het op „98,8 procent" van het aardoppervlak koeler dan in genoemde regio’s.

Zuidwest-Frankrijk: 19.300 hectare bos verbrand

De twee reusachtige branden die sinds in de regio Gironde, rond Bordeaux, woeden, hebben al 19.300 hectare bos in vlammen doen opgaan. De rook en brandlucht is op honderden kilometers afstand van de branden te merken, schrijft Le Figaro.. Meer dan 34.000 mensen, zowel bewoners als vakantiegangers, hebben hun huizen moeten verlaten als gevolg van de twee branden, die nog steeds niet zijn geblust. Ongeveer 2000 brandweerlieden, afkomstig uit heel Frankrijk, zijn dinsdag gemobiliseerd.

451995596_Easy-Resize.com.jpg
Een satellietopname toont het gebied in de buurt van La Teste-de-Buch waar een bosbrand zijn verwoestende werk heeft verricht. beeld EPA, COPERNICUS SENTINEL-2
Voor het eerst 40 graden Celsius gemeten in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst 40 graden Celsius gemeten. De nationale weerdienst spreekt over een historisch record. Bij Londen Heathrow steeg het kwik naar 40,2 graden.

Kort daarvoor was al het oude temperatuurrecord van 38,7 graden gebroken, dat in juli 2019 was gemeten in Cambridge. In het Zuid-Engelse Charlwood (Surrey) werd 39,1 graden geregistreerd, meldt Met Office. Het weerkundig instituut verwacht dat de temperaturen deze dinsdag waarschijnlijk nog verder oplopen. In delen van Engeland wordt tot 42 graden verwacht. De nacht van maandag op dinsdag was al de warmste tot nu toe.

In delen van het land werd het treinverkeer stilgelegd, onder meer op de hoofdspoorlijnen langs de Engelse oostkust en in de Midlands. Door de hitte waren er maandag al problemen op het spoornet. Verder moesten op de luchthaven Luton bij Londen meerdere vluchten worden geannuleerd of omgeleid door schade aan de landingsbaan. Ook bleef een deel van de scholen dicht.

Rode Kruis deelt water en ijsjes uit bij azc in Ter Apel

Het Rode Kruis gaat vanwege de hoge temperaturen ijsjes en drinken uitdelen aan asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Ook delen medewerkers van de hulporganisatie doeken uit waarmee wachtende asielzoekers zich kunnen beschermen tegen de zon, meldt de hulporganisatie.

Door grote drukte staan asielzoekers uren in de hitte tot ze zich kunnen aanmelden. Om enige verlichting te bieden, deelt het Rode Kruis drinken en eten uit. Ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deelt dinsdag extra drinken en ijsjes uit. Het COA plaatste twee weken geleden al luifels om wachtende asielzoekers te beschermen tegen zon en regen. Honderden asielzoekers slapen er ook onder, uit vrije wil. Ze willen dicht bij het aanmeldcentrum blijven om op tijd te zijn voor hun identificatie en registratie.

Het Rode Kruis kampt met ziekmeldingen en verwacht daarom pas rond 15.00 uur te kunnen beginnen met uitdelen. Het is niet bekend of de hulporganisatie dat woensdag ook gaat doen.

Maastricht noteert met 37,3 graden landelijk warmste 19 juli ooit

Het is niet eerder zo warm geweest op 19 juli als het momenteel is, meldt Weeronline. Het oude record van 37,1 graden - gemeten in 2006 in Westdorpe - werd rond 13.50 uur verbroken. Toen was het in Maastricht 37,3 graden.

Volgens het weerbureau is het in het hele land tropisch met temperaturen boven de 30 graden. Op Terschelling heeft het kwik 30,1 graden aangetikt en in Den Helder geeft de thermometer 34,0 graden aan. In De Bilt liep de temperatuur tot nu toe op naar 34,0 graden.

Tussen 10.00 en 11.00 uur steeg de temperatuur op sommige plaatsen in korte tijd 2 graden. De temperatuur stijgt nog steeds, maar niet meer zo hard als in de ochtend. Dat is volgens Weeronline normaal.

FNV: tientallen meldingen over hitte op de werkvloer

Vakbond FNV heeft al tientallen meldingen gekregen over werknemers die door de hitte in problemen komen op de werkvloer. Zo zijn er bijvoorbeeld kapotte airco’s of mensen die geen pauze mogen houden. De meldingen komen onder meer uit de metaalsector, de horeca, handel en de bouw. De bond verwacht dat het aantal meldingen zal oplopen.

In de horeca zijn keukens bijvoorbeeld te heet, in de handel gaat het om distributiecentra waar het misgaat, vertelt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. „Zo is er een distributiecentrum waar al twee keer een ambulance voor de deur heeft gestaan voor medewerkers.”

451987409_Easy-Resize.com.jpg
Bouwvakkers aan het werk in Amsterdam .beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Volgens Jong valt ook op dat veel werkgevers geen hitteplan hebben, terwijl ze daar wel verantwoordelijk voor zijn. „Maak er in de cao afspraken over, want door klimaatverandering nemen dit soort werkomstandigheden toe.” Maar werkgevers zijn heel terughoudend in het maken van afspraken hierover, merkt ze.

Zo vinden sommige werkgevers dat maatwerk nodig is, maar Jong zegt dat afspraken „noodzakelijk” zijn in „deze steeds vaker voorkomende omstandigheid van hitte”. De samenleving betaalt volgens haar de prijs via bijvoorbeeld kankerdiagnoses als gevolg van „dit soort werkomstandigheden”. Jong vindt dat alle werkgevers afspraken over de hitte in de cao moeten maken, niet alleen buitenberoepen.

Een sector waar bijvoorbeeld al wel afspraken in de cao zijn gemaakt over hitte is de bouw, zoals bij dakdekkers. In de bouw is bijvoorbeeld een tropenrooster en dakdekkers moeten uv-werende kleding krijgen. Brancheorganisatie Bouwend Nederland wees leden vorige week al op de hitte en wat voor maatregelen ze dan moeten nemen.

FNV zag sinds 12 juli, toen het duidelijk zou worden dat er tropische hitte aankwam, een „duidelijke piek” in het aantal vragen en meldingen over hitte. In de maand juli kwamen tot nu toe in totaal 116 meldingen en vragen over arbeidsomstandigheden binnen, veertig daarvan gingen over hitte. Volgens de bond geeft dat een duidelijk signaal af dat mensen zich zorgen maken.

Recordtemperatuur van 39,1 graden in Verenigd Koninkrijk
ANP-451992305.jpg
Mensen in Londen gebruiken paraplu's om te schuilen voor de zon. beeld EPA, Neil Hall

In het Verenigd Koninkrijk is de hoogste temperatuur ooit gemeten. In het Zuid-Engelse Charlwood (Surrey) steeg het kwik naar 39,1 graden. Als de meting wordt bevestigd, is het een record, meldt de nationale weerdienst Met Office. Het huidige record van 38,7 graden werd in juli 2019 gemeten in Cambridge.

Het weerkundig instituut verwacht dat de temperaturen deze dinsdag waarschijnlijk verder oplopen.

Opnieuw tropische dag met 30 graden in De Bilt

Het kwik heeft in De Bilt de grens van 30 graden bereikt en dus kan er officieel opnieuw van een tropische dag worden gesproken. Volgens Weeronline is het rond het middaguur 30,9 graden op het hoofdstation.

Maandag schoot de temperatuur in De Bilt ook al boven de 30 graden. Het was daarmee de eerste tropische dag van het jaar. Deze kwam wel later dan gemiddeld, meestal valt de eerste tropische dag al op 29 juni. Vorig jaar was het op 17 juni al tropisch warm en het jaar ervoor op 26 juni.

Lokaal was het dinsdag rond 10.00 uur al tropisch warm. Het warmst was het toen in Woensdrecht, daar gaf het kwik 30,7 graden aan. Op het moment dat het in De Bilt tropisch werd, was de temperatuur op andere plaatsen al een paar graden hoger. In Maastricht is het bijvoorbeeld 35 graden en op het vliegveld Beek al 35,1 graden. Het is daarmee al bijna warmer dan maandag aan het einde van de dag werd gemeten.

Code geel in Delfland: dreigend zoetwatertekort

Het hoogheemraadschap van Delfland heeft code geel uitgeroepen voor het hele werkgebied, omdat er een zoetwatertekort dreigt. Ondanks maatregelen en een maximale aanvoer van extra zoetwater loopt de verzilting in het gebied snel op. Vanaf donderdag wordt er om die reden nog maar beperkt geschut voor de recreatievaart, aldus het schap.

Delfland krijgt extra zoetwater uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal via de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA), die maandag in werking is gesteld. Het schap haalt ook maximaal water uit het Brielse Meer. Toch komt er steeds meer zout water vanuit zee het gebied binnen. Dat komt omdat de waterstand in de rivieren laag is en verder gaat dalen, waardoor het zoute zeewater niet teruggedrongen wordt. Het is bovendien droog en er wordt de komende twee weken geen neerslag van betekenis verwacht, aldus het schap.

Het schap moet watergangen vaak doorspoelen om de verzilting tegen te gaan. Schepen door sluizen laten varen kost veel water en het zoetwatertekort in Delfland is bij de sluizen nu al hoog. Daarom moet de pleziervaart vanaf donderdag rekening houden met beperkte schuttijden bij de Parksluizen in Rotterdam, de Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen bij Vlaardingen. Mogelijk volgen nog meer beperkingen bij de sluizen, waarschuwt het schap.

Het hoogheemraadschap vraagt inwoners van Delfland om zo zuinig mogelijk te zijn met het zoete water. Het werkgebied van Delfland strekt zich uit van Den Haag naar Delft en dan via de rand van Rotterdam naar Vlaardingen en Hoek van Holland.

Brandweer houdt ook vliegbanen Eindhoven Airport nat in hitte

De banen van Eindhoven Airport worden nat gemaakt om te hoge temperaturen van het asfalt te voorkomen. Bij de hoge temperaturen die dinsdag verwacht worden kan het asfalt anders zacht worden, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Schiphol neemt om die reden dinsdag eenzelfde maatregel.

„Gisteren gebeurde het nog niet, maar vandaag besproeit de brandweer de taxibanen”, zei de woordvoerder dinsdagochtend. De voorzorgsmaatregel wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Defensie, omdat Eindhoven Airport gebruikmaakt van een luchtmachtbasis.

Net als maandag delen medewerkers van het vliegveld waaiers uit aan de reizigers in de lange wachtrij. „De reacties daarop zijn positief”, aldus de woordvoerder. „Alle beetjes helpen tegen de hitte. Mensen waarderen het.”

Anders dan op Schiphol kunnen de deuren van de terminal in Eindhoven niet dicht blijven om de koelte van de airco binnen te houden. In Eindhoven staan de lange rijen buiten én binnen. Wel heeft het vliegveld gezorgd voor een lange overkapping buiten, zodat mensen niet uren in de brandende zon hoeven te staan. „Het klimaatsysteem binnen draait op volle toeren”, aldus de woordvoerder, „maar de deuren blijven natuurlijk open.”

Tot nog toe is nog niemand in de rij wachtenden door de hitte bevangen, zei hij. „De bedrijfshulpverlening hoefde nog niet in actie te komen.” Het vliegveld heeft overigens gezorgd voor watertappunten, waar mensen tijdens het wachten gebruik van kunnen maken.

Volgens de zegsman is het niet extreem druk op Eindhoven Airport. Dinsdag is het volgens hem traditioneel wat rustiger vergeleken met weekenden. „Het loopt aardig goed door. Wij voorzien geen problemen.”

Bosbrand in Toscane, Italië

De Italiaanse brandweer heeft mensen in veiligheid gebracht vanwege een grote bosbrand in de noordelijke regio Toscane. De brand brak maandagavond uit in de gemeente Massarosa ten noorden van Pisa. Volgens de Toscaanse burgerbescherming hebben heeft de noordoostelijke wind het vuur de hele nacht aangewakkerd, zodat een aantal woningen en ongeveer 30 mensen door de vlammen werden bedreigd. Intussen hebben de autoriteiten een verkeersbrug gesloten die Lucca met Viareggio verbindt. Helikopters en blusvliegtuigen ondersteunen de brandbestrijdingseenheden op de grond.

Temperatuur op veel plaatsen in een uur al 2 graden gestegen

Op veel plaatsen in Nederland is de temperatuur het afgelopen uur al meer dan 2 graden gestegen, meldt Weeronline. Zo gaf het kwik in Woensdrecht en in Beek rond 11.00 uur al 32,9 graden aan. Rond 10.00 uur was de tropische grens van 30 graden al op meerdere plekken in het land bereikt.

Weeronline waarschuwt dat mensen die niet goed tegen de hitte kunnen, eigenlijk zo snel mogelijk de deur uit moeten als ze nog ergens moeten zijn. Daarnaast moeten strandgangers zich volgens het weerbureau realiseren dat het dinsdag veel heter is dan maandag. „Er staat een aflandige wind en die is matig van kracht. En dan is het op het stand even warm als in de duinen en die behoren tot de warmste plekken van het land.”

In badplaatsen als Hoek van Holland en Wijk aan Zee is het ook al flink heet met respectievelijk 32,4 en 32,2 graden. Op het hoofdstation in De Bilt is het ter vergelijking ‘nog maar’ 29,6 graden.

Reddingsoperatie voor vissen in Oostenrijkse Zicksee

In Oostenrijk dreigt de Zicksee langzaam maar zeker uit te drogen. Bij een temperatuur van meer dan 30 graden Celsius zakt het waterpeil met een centimeter per dag, mede doordat sinds begin juni het meer niet meer mag worden aangevuld met grondwater. Om de vissen in de Zicksee te redden, hebben sportvissers uit de omgeving de dieren met netten opgevist en naar omliggende vijvers overgebracht, schrijft Puls24. Ongeveer 30 ton vis moet uit het water worden gevist, dat nog slechts 20 centimeter diep is.

Trein van Madrid naar Galicië in Spanje buiten gebruik

In Spanje is het treinverkeer van de hoofdstad Madrid naar de regio Galicië stilgelegd. Treinpassagiers konden maandag in de plaats Zamora een natuurbrand van zeer nabij volgen…

Treinverkeer in delen Groot-Brittannië stilgelegd

Extreme temperaturen hebben dinsdag het treinverkeer in delen van Groot-Brittannië stilgelegd. Volgens de netwerkbeheerder Network Rail werden de diensten op de belangrijkste spoorlijnen langs de Engelse oostkust en tot in de Midlands volledig opgeschort, meldt de BBC. Verwacht wordt dat de temperaturen in delen van Engeland in de loop van dinsdag 42 graden Celsius bereiken. Dat zou dan de hoogste temperatuur zijn die ooit in Groot-Brittannië is gemeten.

Stranden beginnen vol te stromen
ANP-451906206.jpg
beeld ANP, Phil Nijhuis

Veel mensen zoeken dinsdagochtend al redelijk vroeg de stranden in Nederland op. „Er is nu nog genoeg ruimte, maar het begint op veel stranden al lekker druk te worden”, aldus een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland.

Het drukst wordt het waarschijnlijk tussen 14.00 uur en 18.00 uur, zo verwacht de woordvoerder. „Op dit soort dagen zijn dat meestal de drukste momenten. Er zullen ook wel veel mensen zijn die vanochtend nog werken en daarna een snippermiddagje nemen.”

Voor zover bekend hebben zich nog geen grote of ernstige incidenten voorgedaan. „Er wordt nu vooral preventief werk gedaan, met boten in de zee en auto’s die op het strand rijden en mensen waarschuwen.” De zee is rustig en in de middag staat er redelijk laag water, waardoor er op de stranden iets meer ruimte is.

Op basis van warme dagen in het verleden verwacht de Reddingsbrigade wel wat incidenten. „Bijvoorbeeld kindjes die zoek raken, mensen die door de warmte onwel raken en daardoor hulp nodig hebben. Het is niet in te schatten hoe druk het vandaag gaat worden, maar dat het nodige gaat gebeuren, dat is vrijwel zeker.” Maandag waren de stranden overvol, maar was het qua reddingsacties redelijk rustig.

Vanwege de tropische temperaturen adviseerde de ANWB mensen die naar het strand willen gaan om al vroeg van huis te vertrekken, vanwege mogelijke lange files op de wegen richting de badplaatsen. Dinsdagochtend was het vooralsnog redelijk rustig op de weg. In de loop van de dag verwacht de verkeersdienst meer drukte op de wegen naar de stranden.

Hitte in Frankrijk in beeld
Recordhitte in Franse kustregio Bretagne

In de regio Bretagne in het noordwesten van Frankrijk, die vanwege zijn ligging aan het Kanaal en de Atlantische Oceaan een gematigd zeeklimaat kent, worden ook hitterecords verbroken. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Meer dan 40 graden Celsius werden maandag geregistreerd in het noorden van het departement Finistère, evenals in de plaats Lannion. Het vorige record in Lannion werd gevestigd in 2016 met 35,8 graden. In Brest werd 39,3 graden genoteerd en in Rennes 40,5 graad. Bij een natuurbrand in Finistère werd bijna 1400 hectare in de as gelegd.

Schiphol: alles loopt goed met maatregelen tegen hitte

Het loopt goed door met de passagiersstromen op Schiphol en de maatregelen die zijn genomen om reizigers te helpen met de hitte. Dat meldde een woordvoerder van de luchthaven. Zo worden net als op maandag ijsjes en flesjes water uitgedeeld aan wachtende reizigers. Het is minder druk dan op maandag, aldus de zegsman.

Ook draaien de klimaatinstallaties van de luchthaven op volle toeren om voor zoveel mogelijk koeling in de terminal te zorgen. De deuren worden zoveel mogelijk dichtgehouden om de hitte buiten te houden en er is zonwering bij ramen. „We doen ons best om de temperatuur in de terminal te beheersen en we houden de situatie nauwlettend in de gaten. We zien nog geen problemen.”

Verder heeft Schiphol ventilatoren geplaatst bij de overkappingen voor verkoeling van wachtende reizigers buiten de vertrekhal. Schiphol heeft passagiers opgeroepen zich goed voor te bereiden door zelf ook water mee te nemen en luchtige kleding te dragen.

Daarnaast besproeit Schiphol net als op maandag de taxibanen met water. Door de hoge temperaturen kan namelijk het asfalt zacht worden. Vooral op plekken waar vliegtuigen een bocht maken dreigt het asfalt dan te vervormen.

Arrestatie van verdachte veroorzaker bosbrand bij Bordeaux
ANP-451982737.jpg
beeld AFP, Olivier Morin

De Franse politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht een grote bosbrand ten zuiden van Bordeaux te hebben veroorzaakt. Volgens Franse media doet justitie onderzoek naar „verwoesting door het verbranden van bos, heide of beplanting van derden die schade aan personen kan veroorzaken”.

Circa 30 kilometer ten zuiden van Bordeaux, bij Landiras in het departement Gironde, woedt al een week een grote bosbrand die nog steeds niet onder controle is. De verdachte zou tot vijftien jaar cel en een boete van 150.000 euro kunnen krijgen.

Westelijker, aan de Atlantische kust, staat ook al een week een groot stuk bos in brand. Die brand is ook nog niet onder controle, maar volgens lokale autoriteiten breidt de vuurzee zich er momenteel niet meer uit. Deze brand bij het strand van Dune du Pilat in de omgeving van Arcachon is voor zover bekend veroorzaakt door een brandende auto met pech langs een weg. Momenteel is de brand bij Landiras veel groter dan die aan de kust. In een week tijd zijn in de getroffen gebieden ongeveer 36.000 mensen geëvacueerd. Er zijn geen gewonden gemeld.

In het noorden van het departement woedt inmiddels ook een kleine bosbrand bij een dorp niet ver van de monding van de rivieren de Dordogne en de Garonne, circa 90 kilometer ten noorden van Bordeaux.

Hitte zorgt vooralsnog nauwelijks voor ongemak op wegen
ANP-451530145.jpg
beeld ANP, Bas Czerwinski

Op de Nederlandse snelwegen was het dinsdag in de ochtendspits minder druk dan normaal. Er stonden nauwelijks files en ook de medewerkers van de Wegenwacht hadden het rustig, meldt de ANWB. Of mensen thuisblijven vanwege de hitte is volgens de verkeersinformatiedienst niet te zeggen, omdat het vanwege de vakantie de regio’s Noord en Midden al rustiger op de weg is dan normaal.

Op sommige wegen naar de kust was het afgelopen weekend erg druk, maar maandag waren er nauwelijks problemen. „Omdat het dinsdag wat warmer is verwachten we in de loop van de dag wel wat drukte op de wegen naar de stranden”, zegt Tim Schaap, filelezer van de ANWB.

De ANWB waarschuwt weggebruikers dat het besturen van een voertuig bij extreme hitte eenzelfde risicofactor heeft als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35 graden komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Automobilisten wordt aangeraden om voldoende water mee te nemen en de airco niet kouder dan zes graden onder de buitentemperatuur te zetten.

Duits bosbrandenalarm op hoogste niveau
ANP-451959428.jpg
Fehrbellin, Oost-Duitsland. beeld AFP, Claire Morand

In een groot deel van Duitsland geldt het hoogste alarmniveau voor bosbranden. De droogte en hittegolf die elders in Europa branden veroorzaken beginnen het land te raken.

In tien van de zestien deelstaten, voornamelijk in het zuiden, westen en noordoosten, is het hoogste van vijf alarmniveaus afgekondigd. De temperatuur in Duitsland stijgt dinsdag naar verwachting tot 40 graden. Niet uitgesloten is dat het hitterecord van 41,2 graden uit 2019 wordt verbroken.

Maandag brak een bosbrand uit in een nationaal park in de Oost-Duitse deelstaat Saksen. De brand is onder controle gebracht, maar kan weer opflakkeren. Een andere bosbrand in de buurt van het west-Duitse Essen werd dinsdagochtend bedwongen. De Beierse minister van Staatsbosbeheer heeft het publiek opgeroepen extra voorzichtig te zijn.

De afgelopen week zijn talloze bosbranden uitgebroken in onder meer Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje.

Met 30 graden „aangename" temperatuur in Griekenland

Terwijl de mensen in West- en Midden-Europa kreunen onder de hitte, zijn de temperaturen in Griekenland „aangenaam" rond de 30 graden, schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. In de hoofdstad Athene, die veelal heeft te kampen met hittegolven, voorspelde de metereologische dienst temperaturen rond de 29 graden. Rond het middaguur wordt op het vakantie-eiland Rhodos een maximumtemperatuur van 32 graden verwacht. Dit „droomweer", aldus een meteoroloog op de staatsradio, is het resultaat van sterke winden boven en rond de Egeïsche Zee.

Vijf weerstations in Nederland al door tropische temperatuurgrens

Op vijf weerstations in Nederland is de temperatuur dinsdag om 10.00 uur al door de tropische grens van 30 graden gebroken, meldt Weeronline. Om 09.50 uur werd de 30 graden voor het eerst ergens in het land gehaald.

Volgens het weerbureau was het in Deelen - op de Veluwe - en in Hoek van Holland al 30,2 graden. Het warmst is het in Woensdrecht, daar geeft het kwik nu al 30,7 graden aan. Ook in Beek en in Wijk aan Zee is de grens van 30 graden bereikt.

De temperatuur stijgt dinsdag een stuk sneller dan maandag, weet Weeronline. In Ell werd het toen om 12.10 uur pas voor het eerst tropisch warm. „Dit komt doordat de lucht vandaag warmer is en gisteren trok in de ochtend ook wat sluierbewolking over het land”, aldus het weerbureau. „In die zin is de warmte van vandaag wel iets om echt rekening mee te houden en niet hetzelfde als gisteren. De temperatuur komt vandaag op grote schaal in de buurt van onze lichaamstemperatuur en vanavond blijft het heel lang heet.”

Droogte kost geld

“Als de droogte langer aanhoudt, gaat dat erg veel geld kosten”, kopt dagblad Trouw. Hoeveel precies weet echter niemand. Elk jaar brengen de verzekeraars de ‘klimaatmonitor’ uit, maar hitte en droogte komen daar niet of nauwelijks in voor, schrijft de krant; de gevolgen zijn lastig in kaart te brengen. De droogte van 2018 kostte de hele Nederlandse economie naar schatting tussen de 450 miljoen tot ruim 2 miljard euro.

Extreme droogte in Italië

Ook Italië heeft te kampen met extreme omstandigheden. Italië riep eerder deze maand de noodtoestand uit door de aanhoudende ernstige droogte. Met de noodplannen kunnen de autoriteiten makkelijker ingrijpen en maatregelen treffen tegen het tekort aan water.

Europees continent kampt met hitte en bosbranden
ANP-451981041.jpg
beeld EPA

Omliggende landen verwachten dinsdag ook hoge temperaturen. Zo houdt Groot-Brittannië rekening met een verbreking van het hitterecord. Met temperaturen boven de 40 graden Celsius zou huidige record van 38.7 graden Celsius verbroken worden. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

In Frankrijk brak de temperatuur maandag al diverse hitterecords in onder andere de steden Nantes en Brest. De Fransen kampen daarnaast met grote bosbranden, die al meer dan 32.000 mensen deden evacueren. Ook Spanje kampt met bosbranden meldt de Amerikaanse omroep CNN. Deze branden dwong de Spaanse spoorwegen hun dienstregeling tussen Madrid en Galicië op te schorten.

Tips tegen de hitte

Temperaturen van ruim boven de 30 graden op het menu, dat is geen dagelijkse kost. De volgende tips kunnen helpen om het dragelijk te houden.

Kerken bieden koelte

Verschillende kerken stellen tijdens deze hete julidagen hun gebouw open voor mensen die de warmte willen ontvluchten.

RIVM geeft smogalarm wegens zeer slechte luchtkwaliteit
ANP-451906211.jpg
Drukte op de wegen van en naar het strand. beeld ANP, Phil Nijhuis

Het RIVM gaf maandagavond smogalarm af voor heel Nederland vanwege de zeer slechte luchtkwaliteit die dan verwacht wordt. Het instituut houdt er rekening mee dat iedereen last kan krijgen van de luchtverontreiniging.

Mensen met luchtwegklachten krijgen het advies om binnen te blijven en zware inspanning te vermijden.

„Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is”, aldus het RIVM. De afgelopen dagen bestond er kans op smog en slechte lucht, maandag gold er daarom een smogwaarschuwing. Dat houdt in dat kwetsbare groepen last kunnen krijgen.

Smog ontstaat als luchtvervuiling zich ophoopt op dagen met veel zon, aldus het RIVM. De afvalstoffen in de lucht worden door zonlicht omgezet in ozon. Dat gebeurt met name in het voorjaar en de zomer, wanneer er weinig wind staat. De vervuilde lucht kan onder meer leiden tot hoesten en kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.

Aantal deelnemers Vierdaagse loopt toch op eerste dag
ANP-451976949.jpg
beeld ANP, Rob Engelaar

Een aantal deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse is dinsdag toch van start gegaan, terwijl de eerste wandeldag officieel juist geschrapt is vanwege de verwachte hitte. Woordvoerder Babs Rijke van Stichting 4Daagse noemt dat onverstandig, omdat er onderweg geen voorzieningen zijn.

„We snappen het sentiment uiteraard wel, maar we vinden het onverstandig. Anders gelasten we ook geen dag af natuurlijk”, aldus Rijke. „We hebben geen voorzieningen onderweg: geen medische hulpposten, geen watertappunten en geen bewegwijzering. Onze teams hebben vandaag niks afgesloten, dus er rijdt ook gewoon verkeer op de route.”

Volgens de zegsvrouw doen de mensen die dinsdag toch zijn gaan lopen dat volledig op eigen verantwoordelijkheid. „Dus we hopen dat ze een back-upplan hebben, en dat mensen verstandig blijven en zich laten ophalen als het echt niet meer gaat.” Rijke weet niet hoeveel mensen er dinsdag toch zijn gaan lopen. „Het is niet onze verantwoordelijkheid, dus we hebben daar ook geen zicht op.”

De Nijmeegse Vierdaagse zou eigenlijk dinsdag starten, maar vanwege de verwachte hitte is de wandeldag geannuleerd. De nu driedaagse wandeltocht vindt van woensdag tot en met vrijdag plaats. De organisatie noemde de weersomstandigheden dinsdag eerder „uniek” en „slechter dan in 2006”, toen er twee wandelaars bezweken aan de warmte en de rest van de Vierdaagse werd afgelast.

Tropische dag

Dinsdag kan de tweede tropische dag van het jaar worden. Maandag markeerde de eerste tropische dag van 2022. Toen mat de thermometer in De Bilt 30 graden.

KNMI geeft code oranje af vanwege hoge temperaturen
ANP-451944278.jpg
Een tappunt met drinkwater voor reizigers in de rij op Eindhoven Airport. beeld ANP, Rob Engelaar

Het KNMI geeft voor dinsdag in het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur code oranje af vanwege de hoge temperaturen. In het midden en zuiden worden maximumtemperaturen van 38-39 graden verwacht. In het noorden zijn temperaturen van 32 tot 36 graden mogelijk.

Met code oranje zegt het KNMI: wees voorbereid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat voornamelijk in de namiddag en vroege avond de luchtkwaliteit zeer slecht zal zijn vanwege smog.

Verschillende bedrijven en organisaties nemen maatregelen vanwege de verwachte hitte. Zo heeft PostNL de bezorgtijden voor postbezorgers verruimd en geeft maaltijdbezorger Thuisbezorgd werknemers de mogelijkheid om meer pauzes te nemen. In een aantal regio’s hebben de GGD’en besloten om coronateststraten en -vaccinatielocaties te sluiten of de openingstijden aan te passen.

Op meerdere plaatsen in het land zijn evenementen afgelast. Zo gaat in Alkmaar de kaasmarkt op dinsdagavond niet door. Ook een aantal sportevenementen moest sneuvelen, waaronder het duel tussen de Maastrichtse voetbalclub MVV en Patro Eisden. De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse maakte eerder al bekend de eerste dag van het wandelevenement te schrappen vanwege de warmte.

Code oranje is uitgeroepen voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland en Overijssel. De extreme hitte is in de avond voorbij en vanaf 21.00 uur geldt weer code geel.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer