Amerikanen grendelen grote delen van Mosul af
Amerikaanse militairen hebben woensdag grote delen van de Noord-Iraakse stad Mosul afgegrendeld in hun zoektocht naar de daders van de aanslag op de Amerikaanse militaire basis Marez een dag eerder. De precieze oorzaak van de explosie die aan 22 mensen het leven kostte, is nog steeds onduidelijk.
Hele wijken van de bijna twee miljoen inwoners tellende stad zijn afgesloten. Amerikaanse militairen verichten huiszoekingen. Inwoners spreken van een spookstad. De gouverneur heeft de vijf bruggen over de Tigris gesloten. Overtreders worden neergeschoten. In de stad was al een uitgaansverbod van negen uur ’s avonds tot vijf uur ’s ochtends van kracht.
„Studenten gingen naar school, maar kregen te horen dat ze naar huis konden gaan. Mensen die wilden winkelen zagen de Amerikaanse militairen en keerden naar huis terug”, verklaarde de 25-jarige autohandelaar Ahmed uit de belegerde stad. Een andere inwoner zei dat „de zaak helemaal dicht is”. Markten en moskeeën zijn bijna allemaal verlaten.
Intussen is nog steeds niet bekend wat de explosie in Forward Operating Base Marez heeft veroorzaakt. Forensische experts van de FBI onderzoeken de plek des onheils. Naast een mogelijke mortier- of raketaanval wordt ook een zelfmoordaanslag of een in de tent neergelegde bom niet uitgesloten. In eerste instantie ging het leger uit van een raketaanval.
Luitenant-generaal Thomas Metz zei tegen CNN dat „de mogelijkheid zeker bestaat” dat een bom in de tent is neergelegd. Het schadepartroon van de explosie zou ook in die richting wijzen. De Amerikaanse zender ABC meldde dat een zelfmoordcommando achter de aanslag zat. Een rugzak met een torso zou op de plaats van de explosie zijn aangetroffen.
De aanslag had plaats rond het middaguur. Op dat moment was er veel personeel in de tent voor de lunch. Het ministerie van Defensie in Washington heeft het dodental bijgesteld op 22. Het gaat volgens het Pentagon om veertien Amerikaanse militairen, vier Amerikaanse burgers en vier Iraakse soldaten. Het aantal gewonden bedraagt 72, allemaal Amerikanen.
Mosul was tot vorige maand vrij rustig. Opstandelingen lijken hun heil in de stad te hebben gezocht, kort voor de Amerikaanse aanval op de opstandige stadFallujah. Sinds ongeveer half november vinden er dagelijks aanslagen plaats in Mosul. Al meer dan tachtig agenten en leden van de Iraakse Nationale Garde zijn sindsdien door rebellen omgebracht.
De aanslag op Base Marez is opgeëist door de soennitische groep Ansar al-Sunna. De opstandelingen willen met de aanslagen de verkiezingen verhinderen. Volgens de BBC liggen de voorbereidingen voor de stembusgang in Mosul, de derde stad van het land, helemaal stil. De Amerikaanse president Bush zei in een reactie dat de verkiezingen zullen doorgaan.
Volgens een Britse parlementaire commissie duurt het nog zeker tien jaar voordat Irak in staat is voor zijn eigen veiligheid te zorgen en alle buitenlandse troepen naar huis kunnen. Dat berichtte The Independent. De bevindingen van de Lagerhuiscommissie voor Defenziezaken contrasteren met opvattingen van de regering-Blair. Die gaat ervan uit dat eind 2005 de terugtrekking van buitenlandse troepen kan beginnen.
Iran heeft zijn grens met Irak tot nader order gesloten. De toestand in het buurland is volgens Teheran zo onveilig dat besloten is de grens dicht te doen. Hierdoor kunnen duizenden pelgrims niet meer naar de heilige steden Karabala en Najaf. Die steden waren zondag nog het doelwit van bloedige aanslagen, waarbij tientallen doden vielen.