Politiek

SGP: Flyer dysforie niet anti-transgenders

De SGP in de Tweede Kamer wil weten waarom zorgminister Kuipers in zulke bezorgde bewoordingen heeft gereageerd op de flyer ”Mam, pap, ik ben trans.”

Redactie politiek
15 July 2022 10:44
Zorgminister Ernst Kuipers. beeld ANP, Sem van der Wal
Zorgminister Ernst Kuipers. beeld ANP, Sem van der Wal

De brochure, uitgebrachte door GezinsPlatform.Nl en de feministische organisatie Voorzij, beoogt ouders te ondersteunen in het zorgvuldig begeleiden van hun kind bij vragen over genderdysforie.

Kuipers las in de tekst dat de beide organisaties ouders aanmoedigen „om terughoudend te zijn in het serieus nemen, en daarmee accepteren, van de genderidentiteit van hun kinderen.” Volgens de SGP is dat een misverstand. De partij betwist verder dat de flyer onbetrouwbare of feitelijk niet kloppende informatie bevat.

Het gaat er bij de SGP niet in dat Kuipers van mening is dat ouders de genderidentiteit van hun kind alleen maar mogen bevestigen. „Vindt u dat van ouders als opvoeders, met het oog op het welzijn van hun kind, in allerlei opzichten juist een kritisch-betrokken houding verwacht mag worden, zeker als sprake kan zijn van medische ingrepen?”, zo informeren de Kamerleden Van der Staaij en Bisschop. Een dergelijke houding sluit volgens hen ook beter aan bij de steeds terughoudender opstelling van verschillende artsen.

Van der Staaij en Bisschop verwijzen daarmee naar diverse (internationale) petities, waarin wetenschappers de media oproepen eerlijker te berichten over genderdysforie en geslachtsoperaties bij tieners.

In één zo’n recente oproep, die in zes Europese landen is verspreid, roepen de ondertekenaars programmamakers op de ideologie die stelt dat iemand op elke leeftijd zijn geslacht kan kiezen niet zomaar klakkeloos verder te verspreiden. „Geslachtstransitie wordt vaak gepresenteerd als een wonderoplossing om stoornissen bij adolescenten op te lossen. Met als effect een toenemend aantal jongeren dat zelf de diagnose ”trans” stelt, terwijl het twijfelachtig is of dat het geval is”, aldus de tekst.

In Nederland blijft het op een enkele uitzondering na opmerkelijk stil rond dit gevoelige onderwerp. Eén van de weinige deskundigen die de media aanspoort de zaak van beide kanten te belichten, is mediasocioloog Peter Vasterman. Hij wond zich onlangs op over een uitzending van NOS Stories. Daarin werd betoogd dat jongeren die van geslacht willen veranderen zolang moeten wachten op een geslachtsveranderende ingreep dat ruim 90 procent van hen een of meerdere keren aan zelfmoord denkt.

De programmamakers bleken echter niet in staat het onderliggende onderzoeksrapport dat Vasterman bij de NOS opvroeg, te leveren. Ook over die kwestie heeft de SGP Kuipers schriftelijke vragen gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer