Politie: Britse oppositieleider overtrad coronaregels niet
De Britse oppositieleider Keir Starmer van Labour en diens plaatsvervanger Angela Rayner zijn niet schuldig aan het overtreden van maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Zij krijgen dan ook geen boete, zo heeft de Britse politie bekendgemaakt.
Starmer en Rayner zeiden eerder dat ze zouden aftreden als uit politieonderzoek blijkt dat ze zich niet aan de wet hebben gehouden. De twee riepen eerder Boris Johnson op af te treden, nadat die een boete kreeg voor het overtreden van de coronaregels tijdens een feestje in zijn ambtswoning ten tijde van zijn premierschap.
De politie deed onderzoek naar Starmer en Rayner vanwege een campagnebijeenkomst in Durham in april vorig jaar. Van die bijeenkomst dook een video op waarin te zien was dat Starmer bier dronk en een afhaalmaaltijd at met collega’s. Dat zou in strijd zijn geweest met de lockdownregels die toen van kracht waren in Engeland. Het politiekorps concludeerde in eerste instantie dat Starmer niet in overtreding was, maar heropende later het onderzoek nadat nieuwe informatie was binnengekomen.
De politie stelt vrijdag echter dat er geen zaak van te maken is, daarbij ook verwijzend naar de uitzondering voor essentieel werk tijdens de coronapandemie. Op Twitter schrijft Starmer dat hij altijd heeft gezegd dat er geen regels werden overtreden toen hij in Durham was. „De politie heeft het onderzoek afgerond en is het ermee eens: er is geen zaak waarvoor ik me moet verantwoorden. Voor mij is dit altijd een principekwestie geweest. Eerlijkheid en integriteit doen ertoe. Dat krijg je altijd van mij.”
Starmer heeft aangekondigd dat hij komende week met een motie van wantrouwen komt als de politici van de Conservatieve Partij hun omstreden en premier Boris Johnson niet afzetten. Johnson werd donderdag door zijn eigen partij ten val gebracht, maar blijft mogelijk aan tot er een andere Conservatieve partijleider is gekozen. Die wordt dan premier. De nieuwe premier kan dan in beginsel aanblijven tot 2025. Starmer wil het liefst zo snel mogelijk verkiezingen. Als het Lagerhuis zijn motie aanneemt dan valt de regering en komen er verkiezingen. De Conservatieve meerderheid voelt daar niets voor.