Geschokte reacties na moord op Japanse oud-premier Shinzo Abe
Wereldwijd reageren leiders vrijdag geschokt na de moord op de Japanse oud-premier Shinzo Abe. De 67-jarige politicus werd vrijdag doodgeschoten toen hij in de westelijke stad Nara campagne aan het voeren was voor een partijgenoot van de conservatieve regeringspartij LDP.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde de moord op Abe „schokkend” en „zeer verontrustend”. Hij omschreef de Japanse oud-premier als een leider met een grote visie. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat hij „verbijsterd en diep bedroefd” was door het nieuws. „We staan dicht aan de zijde van Japan, zelfs in deze moeilijke uren”, tweette Scholz, die zijn diepste medeleven betuigde met de familie van Abe. De Franse president Emmanuel Macron zegt dat Japan een geweldige premier heeft verloren „die zijn leven wijdde aan zijn land en werkte om de orde in de wereld te verzekeren”.
„Ongelooflijk triest nieuws over Shinzo Abe”, twitterde de waarnemend Britse premier Boris Johnson. „Zijn wereldwijde leiderschap door onbekende tijden zal door velen worden herinnerd. Mijn gedachten zijn bij zijn familie, vrienden en de Japanse bevolking”, aldus Johnson. „Het Verenigd Koninkrijk staat jullie bij in deze donkere en droevige tijd.”
Ook premier Mark Rutte reageerde via Twitter. „Oud-premier Abe van Japan is na een laffe aanslag overleden”, aldus Rutte. De Nederlandse premier spreekt van een zwarte dag voor de Japanse democratie. „Ik bewaar de beste herinneringen aan onze samenwerking en vriendschap. Mijn gedachten zijn bij zijn naasten evenals bij de bevolking van Japan.”
De Europese Unie herdenkt Abe als een vriend en strijdmakker voor de vrije wereld van democratie en internationale samenwerking. Abe was „een fijn iemand, een fantastische democraat en een voorvechter” van de wereldorde van overleg en afspraken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. EU-buitenlandchef Josep Borrell herdenkt hem als „een vriend van de EU” die de banden tussen Japan en Europa op alle vlakken heeft helpen aanhalen. En als een „standvastige bondgenoot” voor vrede, democratie en de rechtsstaat in Europa en Azië.
Von der Leyen en Borrell en ook voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders veroordelen de „laffe” aanslag op Abe. „Ik zal de brute moord op deze geweldige man nooit begrijpen”, laat Michel weten. Die vond nota bene plaats tijdens een campagne voor democratische verkiezingen, merkt de buitenlandchef op.