Kamer: Zet hogere btw-inkomsten in voor belastingverlaging middenklasse
Den Haag. Het kabinet moet kijken hoe het huishoudens met een middeninkomen kan laten profiteren van de hogere btw-inkomsten.
De Tweede Kamer heeft donderdag een motie van JA21 aangenomen waarin het kabinet hiertoe wordt opgeroepen. Het kabinet moet vóór augustus een aantal voorstellen presenteren waarmee die wens gerealiseerd kan worden.
Doordat de prijzen stijgen vallen de btw-inkomsten dit jaar naar verwachting hoger uit dan eerder geraamd. Het kabinet moet kijken hoe het de hogere inkomsten kan „laten terugvloeien naar de middeninkomens.” Ook die groep komt immers in de knel, waarschuwen verschillende instituties, waaronder het Centraal Planbureau (CPB).
Minister Kaag (Financiën) had het voorstel ontraden. De bewindsvrouw hamerde op de begrotingsafspraken waardoor meevallers moeten worden gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Daardoor hoeft de overheid niet direct lasten te verhogen als het economisch even tegenzit.
Gasbaten
Een ander voorstel om de koopkracht te verbeteren, de extra ophoging van de energietoeslag voor de armste huishoudens, wil het kabinet betalen uit de extra overheidsinkomsten als gevolg van de hoge gasprijzen. Het gaat om een bedrag van 550 miljoen euro, meldde minister Schouten (Armoedebestrijding) donderdag aan de Kamer.
Eerder deze week drong de Kamer eensgezind aan op meer inkomenssteun voor in ieder geval degenen die dat het hardst nodig hebben. Naar aanleiding daarvan krijgen huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum via gemeenten 500 euro extra uitgekeerd. Dat bedrag komt bovenop de energietoelage van 800 euro waartoe al eerder was besloten.
Dat uitvoeringsorganisaties niet in staat zijn dit jaar nog extra koopkrachtmaatregelen uit te voeren, „is geen onwil van het kabinet, maar onmacht”, benadrukte Schouten nog maar eens.
Gemeenten streven ernaar de extra toeslag nog dit jaar uit te keren. Schouten kan echter niet uitsluiten dat de afhandeling in sommige gevallen langer duurt. Daarom wordt de wettelijke regeling verlengd tot medio 2023, zodat gemeenten langer de tijd hebben als dat nodig is.
Schouten belooft nog voor de zomer met een nadere uitwerking te komen van de afspraken uit het coalitieakkoord voor verbetering van de bestaanszekerheid. Gemeenten hadden als voorwaarde voor hun hulp gesteld dat het kabinet met plannen komt om armoede structureel aan te pakken.