„Gelijke monniken, gelijke kappen bij snelwegblokkade”
Een snelwegblokkade. Niet door boeren, maar door klimaatactivisten. Lucas Winnips (47) uit Castricum doet woensdagmiddag mee. „Per saldo hebben we geen klimaatbeleid.”
Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) willen woensdag rond het middaguur de A12 in hartje Den Haag blokkeren, vertelt Winnips, een van de initiatiefnemers van de actie.
De ambtenaar bij gemeente Amsterdam was de afgelopen jaren betrokken bij meerdere demonstraties. Al sinds 2020 probeert XR de subsidies aan de fossiele industrie aan de kaak te stellen. Die zou volgens de club optellen naar ruim 17 miljard euro per jaar. In mei dit jaar bezetten actievoerders nog een drietal overheidsgebouwen, onder meer een van de Belastingdienst. „Veel subsidies komen namelijk in de vorm van belastingvoordeel.”
Een actie op een snelweg. Volgen jullie het voorbeeld van de boeren?
„Nee hoor. We blokkeren wel vaker wegen. Eén keer eerder probeerden we een actie op de A12 op te zetten, maar de politie voorkwam dat toen. Zulke acties doen we niet graag, maar het is een noodgeval. De subsidies moeten stoppen. We doen de actie bewust precies ter hoogte van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Tweede Kamer. Dat is een betekenisvolle plek voor het klimaatbeleid.”
Hoe zouden jullie het vinden als de politie de blokkade van de A12 opnieuw voorkomt?
„Dat zou ik onrechtmatig, onjuist en zeer kwalijk vinden. We zien dat demonstranten van Exctinction Rebellion veel sneller en harder aangepakt worden door de politie. Terwijl de boeren hier onlangs ook nog de snelweg blokkeerden en dat werd wel gefaciliteerd door de politie. Dan zou ik zeggen: gelijke monniken, gelijke kappen. Ik vind overigens dat de boeren het recht hebben om te protesteren. Demonstreren is een groot goed en dient mogelijk gemaakt te worden. Ook als er van enige ontwrichting sprake is. Onze acties zijn altijd volledig vreedzaam. Dus als we worden opgepakt, krijgen we nooit straf, maar ontslaat de rechter ons van alle rechtsvervolging.”
Hoe willen jullie de auto’s tegenhouden, jullie hebben immers geen trekkers?
„Klopt. Wij lopen vanaf het Malieveld de A12 op. Dat doen we vreedzaam. Dus als daar een politiekordon staat, gaan we daar niet proberen doorheen te rennen. We verwachten dat de politie het dit keer bij ons ook gaat faciliteren.”
Wat is het doel van jullie actie?
„Het laten stoppen van fossiele subsidies. Terwijl we midden in een energietransitie zitten, stroomt het geld de verkeerde kant op. Hoe meer grote industrieën aan fossiele brandstoffen gebruiken, hoe meer geld ze ontvangen. Dat is volslagen krankjorum. Per saldo hebben we in Nederland dan ook helemaal geen klimaatbeleid. Als we het geld van fossiele subsidies aftrekken van de middelen voor klimaatbeleid dan komen we uit op min 10 miljard. Stoppen met subsidies kan in 2030 tot wel tien procent van de CO2-uitstoot reduceren. Met die maatregel bespaar je CO2 én geld. Daar hoef je volgens mij niet lang na te denken.”
De burger is de snelwegblokkades van de boeren inmiddels aardig zat. Houden jullie daar rekening mee?
„We voelen ons gesteund door 70 procent van de Nederlanders die zich ook zorgen maakt om klimaatverandering. Overigens vinden wij het ook niet leuk om dit te moeten doen. Zo moet ik hier speciaal een vrije dag voor opnemen. Dat kost tijd en geld. Actievoeren vind ik echter keihard nodig. De klimaatcrisis is geen grapje en geen mening. Binnen een paar jaar moeten we onze uitstoot naar nul brengen. Dat kan niet als je het gebruik van fossiele brandstoffen met subsidies blijft stimuleren.”