Rusland acht graanexport over Zwarte Zee snel mogelijk
Rusland werkt naar eigen zeggen aan veilige zeeroutes voor vrachtschepen die vanuit Oekraïne over de Zee van Azov en/of de Zwarte Zee naar onder meer de Middellandse Zee varen. Minister van Defensie Sergej Sjojgoe beklemtoonde dinsdag nogmaals dat Rusland de export van Oekraïens graan niet blokkeert. Westerse landen en Oekraïne hebben die beschuldiging geuit en zeggen dat Moskou een voedselcrisis veroorzaakt. Volgens Rusland doet het Westen dat zelf onder meer met financiële sancties tegen Rusland. De strijdende partijen, Oekraïne en Rusland, zijn samen goed voor ongeveer een derde van de wereldproductie van tarwe.
Sjojgoe zei dat bijvoorbeeld de mijnen uit de wateren voor de haven Marioepol allemaal zijn verwijderd en maatregelen worden genomen om veilige vaarroutes te creëren, meldde persbureau RIA Novosti. Rusland mengt zich volgens hem niet in de Oekraïense uitvoer van tarwe uit Oekraïne. Volgens Moskou verhindert Oekraïne zelf in bepaalde havens het uitvaren van schepen. Kiev wil echter veiligheidsgaranties van andere landen dan Rusland.
De claims van Sjojgoe kunnen niet onafhankelijk gecontroleerd worden.
Turkije en Rusland waren het al eerder eens over een speciale beschermde route voor vrachtschepen met tarwe, maar Oekraïne werkte daar niet aan mee. De Turkse marine zou bij het escorteren van vrachtschepen ingezet worden. Het plan van een veilige route voor de scheepvaart met hulp marineschepen uit landen die niet bij de oorlog zijn betrokken, ligt nog steeds op tafel. Nederland en Griekenland hebben bijvoorbeeld onder meer mijnenvegers aangeboden om het te verwezenlijken.