Jurek Woller van Noorderlicht: van agnost tot missionair pionier
Jurek Woller (36) groeit op in een niet-kerkelijk gezin. Na een „spirituele zoektocht” komt hij uiteindelijk uit bij het christelijke geloof. Hij wordt gedoopt in de pioniersgemeente Noorderlicht, die samenkomt in de Prinsekerk in Rotterdam. Inmiddels is hij pionier-voorganger van de Noorderlichtgemeente in de Oranjekerk in de Maasstad.
De deuren van de Prinsekerk in de Rotterdamse wijk Blijdorp staan deze dinsdag uitnodigend open. Op de stoep staat een groot bord: ”Welkom bij Noorderlicht. Geloven anno nu”. Woller –getrouwd en van vader van twee kinderen in de leeftijd van 2 en 5 jaar– komt net uit een overleg en neemt plaats in een zaaltje bij de kerk.
Hij groeit op in het Friese Dokkum, waar hij de openbare basisschool bezoekt. Als kind krijgt hij iets mee van het christelijke geloof als hij bij zijn gereformeerde grootouders van moeders kant op bezoek is. „Zij lazen uit de Bijbel. Als ik bij hen logeerde, ging ik mee naar de kerk.”
Rond zijn 25e begint Woller, die zichzelf eerst als agnost beschouwt, een „spirituele zoektocht.” Hij verdiept zich in New Age, doet aan yoga en neemt deel aan een cursus in een boeddhistisch klooster in India. Gaandeweg komt hij aanraking met „duistere zaken”, waarover hij niet wil uitweiden. „Ik liep erin vast en vroeg me af of het christelijk geloof een uitweg kon bieden.”
Op internet tikt hij de vraag in: Hoe word ik christen? Hij komt terecht op een website met een voorbeeldgebed dat hij uitspreekt. „Daarmee beleed ik mijn zonden, vroeg ik om vergeving en aanvaardde ik Jezus Christus als Heer. Het voelde als een bevrijding. Ik ervoer Gods aanwezigheid. Nu besef ik dat het de Heilige Geest was Die in mij werkte.”
Domkerk
In dezelfde periode is zijn vriendin –nu zijn vrouw– eveneens zoekend. Zij krijgt na vele jaren zonder kerkelijke betrokkenheid de behoefte om weer naar de kerk te gaan. Samen lopen ze op een zondag in 2013 de dichtstbijzijnde kerk binnen in hun woonplaats Utrecht, de Domkerk. Later komen ze in de Nieuwe Kerk terecht, waar ze deelnemen aan een Alphacursus. „We hebben die samen gevolgd en voelden ons daar vanaf het begin thuis. Tijdens die cursus groeide ik in de kennis van God. Ik besefte: Hij is betrouwbaar en goed. Ik ging bidden: „Hier is mijn leven, doet U er maar mee wat U wilt.””
Woller, die technische bedrijfskunde studeerde, krijgt een baan bij Unilever in Vlaardingen en verhuist naar Rotterdam. Al snel komt hij daar in aanraking met de pioniersgemeente Noorderlicht, die in 2012 is ontstaan en diensten houdt in de Prinsekerk. „Voorganger is ds. Niels de Jong, die ook weleens in de Nieuwe Kerk in Utrecht had gepreekt.”
In Noorderlicht wordt Woller in 2014 gedoopt. In dezelfde dienst doet zijn vriendin belijdenis. „Kort daarna zijn we in deze kerk getrouwd.” Al snel is Woller actief in de gemeente. Hij neemt deel aan een Bijbelkring, wordt lid van het welkomstteam en begeleider van de Alphacursus. Na enkele jaren wordt hij bevestigd als ouderling.
Voorrecht
Intussen denkt de manager bij Unilever na over een andere werkkring. Hij overweegt docent te worden of over te stappen van de multinational naar een start-up. „Maar ik dacht ook: het mooiste zou zijn om iets te doen met de kerk. In die tijd wilde Noorderlicht in een ander deel van Rotterdam een tweede gemeente beginnen. Niels de Jong vroeg of ik daarvan de voortrekker wilde zijn.”
Woller stemt daarmee in. „Het sloot aan bij mijn verlangen om iets anders te gaan doen. Maar, zei ik, dan wil ik wel de juiste toerusting hebben. Dan kom je uit bij theologie. Naast mijn werk bij Unilever ging ik in 2018 in deeltijd studeren. Inmiddels ben ik bezig met de predikantsmaster aan de Protestantse Theologische Universiteit.”
Sinds juli 2019 gaat de missionair pionier geregeld voor in diensten van Noorderlicht en andere gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De eerste keer preekt hij over de schat in de akker, Mattheüs 13. Hiervoor nodigt hij familieleden, vrienden en collega’s van Unilever uit. „Ik vind het een voorrecht om te mogen preken. Het is bijzonder om wat ik tijdens de voorbereiding ontvang aan anderen te mogen doorgeven. Dat is een zegen.”
De Noorderlichtdiensten in de Oranjekerk trekken vijftig tot zeventig bezoekers, onder wie veel twintigers en dertigers „die lang niet allemaal een gelovige achtergrond hebben.” Wat is het belangrijkste dat Woller hen wil meegeven? „Ik probeer me nadrukkelijk te laten leiden door de tekst. Genade en afhankelijkheid van God, dat zijn thema’s die geregeld terugkomen, evenals kruis en opstanding. En ook de oproep om te leven als volgeling van Jezus.”
Zonde, vergeving en verzoening zijn voor zoekers „geen grote thema’s”, merkt Woller op. „In de Bijbel kom je die klassieke christelijke begrippen wel geregeld tegen. Het is de kunst om deze goed te laten landen, de zaken zo te verwoorden dat ze aansluiten bij de belevingswereld van mensen in deze tijd. Ik heb het dan bijvoorbeeld eerder over jezelf centraal stellen in plaats van God, dan over zonde.”
Diepgang
Woller vindt het belangrijk twintigers en dertigers een zichtbare plek te geven in de kerk. Als voorbeeld noemt hij de mogelijkheid om het welkom voor de dienst niet te laten uitspreken door een ouderling, maar door een twintiger of dertiger uit de gemeente, wanneer deze leeftijdscategorie in de kerkenraad ontbreekt.
Ook geeft hij aan dat deze groep houdt van een „duidelijke boodschap en inhoudelijke diepgang. Moeilijke Bijbelse passages hoef je niet uit de weg te gaan. Bij Noorderlicht houden we geregeld series preken, bijvoorbeeld over het boek Exodus of de brief aan de Efeziërs, over Spreuken of Openbaring. Dan komen allerlei onderwerpen voorbij.”
Geef twintigers en dertigers „vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid om dingen te organiseren op een manier die zij logisch vinden”, adviseert Woller ook. „Ze kunnen prima een leidinggevende functie vervullen in de kerk. Velen zijn dat in hun dagelijkse werk gewend, dus waarom zouden ze dat in de kerk niet kunnen?”