Muziek

Laurenskerk Rotterdam krijgt nieuw ”hyperorgel”

In de Laurenskerk van Rotterdam zijn dinsdagmiddag grootse orgelplannen gepresenteerd. De kerk krijgt een extra, middelgroot orgel in het koor van de kerk: een zogenoemd digitaal bespeelbaar ”hyperorgel”. Maar eerst wordt het grote orgel van Marcussen gerenoveerd.

Redactie muziek
29 June 2022 21:36
Presentatie van het plan ”Hyperorgel Rotterdam” op dinsdag 28 juni in de Rotterdamse Laurenskerk. V.l.n.r.: Wim Pijbes, Elles van Vegchel en Wubbo Tempel. beeld SGLK
Presentatie van het plan ”Hyperorgel Rotterdam” op dinsdag 28 juni in de Rotterdamse Laurenskerk. V.l.n.r.: Wim Pijbes, Elles van Vegchel en Wubbo Tempel. beeld SGLK

Dat hebben de Stichting Grote of Sint Laurenskerk (SGLK), opdrachtgever van de renovatie, en de stichting Droom en Daad, die de plannen mede mogelijk maakt, gezamenlijk bekendgemaakt.

Het gaat om plan ”Hyperorgel Rotterdam”, dat vier onderdelen bevat. Fase 1 betreft de renovatie van het vierklaviers hoofdorgel van Marcussen (1973), dat na vijftig jaar intensief gebruik zal worden gedemonteerd, schoongemaakt en waar nodig inwendig vernieuwd. Ook zullen enkele aanvullingen op het ontwerp worden uitgevoerd. Zo wordt het hoofdorgel ook op afstand bespeelbaar vanaf een tweede speeltafel, een digitale console, op de vloer van de kerk. Deze fase wordt uitgevoerd in de periode 2024 tot 2026.

Fase 2, die na de renovatie zal starten, omvat de plaatsing van een nieuw, middelgroot orgel in het koor van de kerk, bedoeld voor concerten en kleinschalige diensten. Het instrument wordt digitaal bespeelbaar, waarbij de traditionele mogelijkheden van een pijporgel worden gecombineerd met die van de computer. „Dit zal nieuwe doelgroepen aanspreken die digitaal denken en doen”, aldus het persbericht. Het pijpwerk van het nieuwe orgel komt uit een Rotterdams instrument, het drieklaviers Pelsorgel van de voormalige Heilige-Familiekerk, die in 2008 werd gesloten.

In fase 3 worden het gerenoveerde hoofdorgel, het nieuwe ”hyperorgel” en het bestaande kleine koororgel van Marcussen allemaal bespeelbaar gemaakt vanaf een mobiele, digitale speeltafel. „Spectaculair voor het publiek en uitdagend voor artiesten die straks zichtbaar in de kerk optreden”, aldus de SGLK.

Fase 4 betreft de uitbreiding van de orgelprogrammering. „De Laurenskerk heeft een uitstekende reputatie als concert- en orgelpodium”, aldus het persbericht. „Met de vernieuwing van de orgels kan de orgelprogrammering worden uitgebreid door cross-overs met andere genres, zoals dans, film, beeldende kunst, jazz, hiphop. Muziekeducatie voor schoolklassen wordt aantrekkelijk.” De SGLK heeft voor deze vernieuwingen een programmacommissie en een programmamedewerker aangesteld.

Het is nog niet bekend welke orgelbouwer de plannen gaat uitvoeren, zegt organist Hayo Boerema van de Laurenskerk desgevraagd. „Bouwers kunnen nu een voorstel gaan doen, op onze uitnodiging. We gaan dan kijken welk voorstel het beste overeenkomt met onze ideeën."

De kosten van het totale plan, inclusief de constructie van het “hyperorgel” en de restauratie van het koororgel, zijn geraamd op 3,5 miljoen, aldus Boerema. Wanneer het hele project moet zijn afgerond, kan hij niet zeggen. „Het streven is dat de renovatie van het grote orgel in 2026 voltooid is. We zijn nog druk doende om de fondsen voor het resterende bedrag bijeen te krijgen. Afhankelijk van hoe dat gaat en van wie het gaat doen en wat voor planning de bouwers hebben, zal het “hyperorgel” gebouwd worden."

Vorig jaar is de SGLK begonnen met het werven van fondsen voor het plan ”Hyperorgel Rotterdam”. De Rotterdamse stichting Droom en Daad zal de renovatie van het hoofdorgel en het realiseren van de mobiele speeltafel bekostigen.

Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad: „Wij erkennen de grote waarde van de Laurenskerk en haar functie voor de stad. Het toekomstbestendig maken van de orgelcollectie draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de culturele programmering voor de inwoners van de stad en de internationale muzikale infrastructuur.”

Intussen worden er de nodige inzamelacties voor de financiering van het plan op touw gezet. Zo is er de komende maanden een Zomer 2022 Orgel Marathon, waarbij (amateur)organisten op zes avonden in juli en augustus samen 24 uur het hoofdorgel van de Laurenskerk bespelen.

Meer informatie: laurenskerkrotterdam.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer