Buitenland

Kolonistenraad roept op tot verzet tegen ontruiming

Israëlische kolonistenleiders hebben maandag opgeroepen tot verzet tegen de door de regering aangekondigde ontruiming van de Gazastrook.

AP
21 December 2004 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:01

De zogenoemde Yesha-raad, een beweging die inwoners van nederzettingen op de Westoever en in de Gazastrook vertegenwoordigt, heeft ingestemd met een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Premier Ariel Sharon staat op het punt een nieuw kabinet te vormen met de Arbeiderspartij van Shimon Peres. Ondanks fel verzet van een deel van zijn eigen Likud-partij zal Sharon waarschijnlijk aansturen op een spoedige ontruiming van 21 nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische parlement, de Knesset, keurde maandag in eerste lezing een wet goed die het Sharon toestaat een tweede vice-premier aan te stellen. Peres heeft die post als voorwaarde gesteld voor deelname van zijn partij aan de coalitie. Hij zal hem zelf gaan bezetten.

Pinchas Wallerstein, lid van de Yesha-raad, stuurde gisteren een oproep tot verzet tegen de geplande ontruimingen aan een groot deel van de kolonisten in de Gazastrook en op de Westoever. „Ik wil dat de besluitvormers begrijpen waar we heengaan”, zei Wallerstein voor de legerradio. Wallerstein zei dat hij niet pleit voor geweld tegen soldaten die de kolonisten moeten evacueren, maar dat hij oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

De Yesha-raad roept feitelijk op tot het overtreden van de wet. Wetgeving ten aanzien van de ontruiming van de Gazastrook, die in oktober in eerste lezing is aangenomen, stelt maximaal drie jaar gevangenisstraf op lijfelijk verzet tegen de ontruimingen.

Yariv Oppenheimer, leider van de Vrede Nu-beweging, drong er bij het openbaar ministerie op aan een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. „De kolonistenleiders waren en blijven een groep bullebakken die geen respect hebben voor de wet”, aldus Oppenheimer.

Premier Sharon zelf was minder fel. Hij noemde de woorden van Wallerstein weliswaar hard, maar zei de pijn van de kolonisten te begrijpen. Hij riep ze wel op geen wetten te schenden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer