Reddingswerkers zoeken overlevenden na aardbeving Afghanistan
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden na de aardbeving met een kracht van 6.1 in Afghanistan, in de nacht van dinsdag op woensdag. Daarbij kwamen zeker duizend mensen om het leven en raakten 1500 mensen gewond. Donderdag begonnen hulpverleners ook met het graven van massagraven.
De verwachting is dat het aantal doden nog verder oploopt de komende dagen, omdat nog niet iedereen is gevonden. Zeker 1800 huizen zijn verwoest. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt omdat de meeste schade in moeilijk begaanbaar bergachtig gebied is. Het is moeilijk om informatie uit dat gebied te krijgen over de schade en het aantal slachtoffers. De regering zet helikopters in om gewonden te redden en medische hulp te bieden.
„De aardbeving in Afghanistan treft een land waar ongeveer 20 miljoen mensen al niet meer wisten hoe ze iedere dag te eten zouden krijgen”, aldus de directeur van de Duitse hulporganisatie Welthungerhilfe. Sinds de Taliban het land heroverden in 2021 zijn veel sancties opgelegd tegen Afghanistan, waardoor er een groot voedseltekort is. „De lokale autoriteiten hebben al gezegd dat buitenlandse hulp welkom is.” De Afghaanse overheid kan dit moeilijk alleen doen, volgens de organisatie.
Een ooggetuige vertelt over de verwoesting die is aangericht. „Overal heerst grote chaos. Ik telde binnen een uur honderd lijken”, zegt journalist Rahim Chan Chushal. „De schrik is groot. Ouders kunnen hun kinderen niet vinden en kinderen zijn hun ouders kwijt. Iedereen vraagt zich af wie dood is en wie nog leeft. De huizen zijn gemaakt van leem en daardoor zijn ze allemaal verwoest door de sterke aardbeving.”
De Verenigde Naties zeggen dat Afghanistan al een verzoek heeft gedaan voor hulp bij de reddingswerkzaamheden. Verschillende humanitaire teams zouden onderweg zijn. Sinds de machtsovername van de Taliban lijdt Afghanistan onder veel economische sancties.
In Afghanistan komen vaker zware aardbevingen voor, met name in het oosten. Deze beving is de dodelijkste sinds 2002, toen zo’n 1100 mensen omkwamen.