Sporen nederzetting uit begin jaartelling gevonden in Eindhoven
Toekomstige bewoners van een nieuwe tijdelijke woonwijk in Eindhoven zullen niet de eerste bewoners zijn van dit gebied, zo blijkt uit archeologisch onderzoek. Dat wijst op bewoning daar in de late prehistorie en Romeinse tijd.
De vondsten op de bouwlocatie Buurtschap te Veld aan de Castiliëlaan in het noorden van de stad geven volgens de onderzoekers „een goed beeld van hoe een boerennederzetting er in jaren rond het begin van onze jaartelling uitzag”. Door grondverkleuringen te bestuderen, kan een indeling van een boerenerf uit een ver verleden worden bepaald. Zo zijn plattegronden gemaakt van huizen, bijgebouwen en kleine opslaggebouwtjes voor de oogst (zogenoemde spiekers).
Archeologisch vooronderzoek en een opgraving op de plek hadden al uitgewezen dat daar naar verwachting belangrijke historische resten te vinden waren.
Een deel van de vondsten kan in de bodem bewaard blijven voor latere generaties. Andere delen worden archeologisch onderzocht. Deze werkzaamheden zijn ingepland in het bouwproces dat op het terrein zal plaatsvinden voor de nieuwe woonwijk en nieuwe bewoners. Buurtschap te Veld is opgezet wegens de huidige woningnood, de wijk mag er voor dertig jaar staan. Er is onder meer plek voor sociale huurwoningen en tiny houses.