Slag om visquota begonnen
Minister Veerman (Landbouw en Visserij) is maandag in Brussel begonnen met het jaarlijkse moeizame overleg over de visserijquota. Het overleg duurt waarschijnlijk tot en met woensdag.
Inzet is de hoeveelheid vis die vissers uit EU–landen in 2005 mogen vangen. Meest gevoelig is momenteel de kabeljauw. De soort is al enige jaren bedreigd en verbetert slechts traag. Europees Commissaris voor de Visserij Borg wil enkele visgebieden voor kabeljauw sluiten. Dit stuit op tegenstand van onder meer Nederland, Groot–Brittannië en Denemarken.
Nederland vindt sluiting van visgebieden nadelig voor vis in andere gebieden: vissers varen immers gewoon naar een ander stukje zee. Engeland en Denemarken zijn tegen, wegens hun grote economische belangen bij de kabeljauw. De vissoort is ingrediënt van de beroemde ’fish and chips’.
De natuurbeweging blijft hopen op drastische maatregelen tegen overbevissing. „Om vissoorten te helpen herstellen moeten visquota omlaag en zeegebieden dicht. Hopelijk zijn ministers dapper genoeg", stelde Charlotte Mogensen van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Greenpeace stortte maandag als protest dode vis voor het vergadergebouw in Brussel.
Als ministers weigeren kabeljauwgebieden te sluiten voor visserij, ligt al een alternatief klaar. Borg wil dan voorstellen schepen korter op zee toe te laten. Het aantal ’zeedagen’ zou dan worden gehalveerd.
Voor Nederlandse schepen is de kabeljauw niet zo belangrijk. Zij vangen vooral tong en schol. Deze soorten zouden in 2005 ongeveer evenveel mogen worden gevangen als in 2004, aldus de eerste voorstellen van eurocommissaris Borg. De Nederlandse vissector hoopt echter op een betere uitkomst.
Minister Veerman houdt sinds maandagmorgen individuele gesprekken met zijn collega’s, die een voor een aankomen in Brussel. Dinsdag komen de ministers gezamenlijk bijeen. De vergadering is de laatste onder het huidig Nederlandse voorzitterschap.