Tips om je huis koel te houden bij warm weer
Nu de temperaturen buiten stijgen, willen wij het klimaat in huis aangenaam houden, vooral in de slaapkamers. Wat zijn de mogelijkheden zonder dat het al te ingewikkeld wordt?
Om de temperatuur in huis niet te veel op te laten lopen zijn er tal van maatregelen die u kunt treffen. Om te beginnen is het van belang te weten dat er drie vormen van warmtetransport zijn, namelijk straling, stroming en geleiding.
De infrarode straling van de zon zorgt ervoor dat een oppervlak warm wordt. Het beste is om deze straling zoveel mogelijk tegen te houden, bij voorkeur aan de buitenkant. Het sluiten van gordijnen of lamellen helpt natuurlijk. Zeker als dit witte of lichtgekleurde raambedekking is, want die absorbeert minder warmte. Maar zonneschermen, schaduwdoek, (rol)luiken, verticale screens of eventueel een wit laken zijn nog effectiever.
Wat ook helpt, zijn voorgelakte witte panelen ter grootte van het raam. Deze kunt u overdag met de witte kant naar buiten gericht achter het glas plaatsen. De meeste doe-het-zelfzaken kunnen de panelen op maat zagen. Een extra maatregel om warmte te weren is deze panelen bedekken met isolerende radiatorfolie waarvan de glimmende kant het zonlicht reflecteert.
Stroming is het gevolg van verplaatsing van warme lucht. Deze kan via openstaande ramen en deuren naar binnen komen. Houd daarom bij warm weer ramen en deuren overdag zoveel mogelijk dicht en laat ’s morgens vroeg de koele lucht binnenkomen. Deurdrangers kunnen handig zijn om de warmte ’s zomers –en trouwens ook de kou ’s winters– buiten te houden. Warme lucht stijgt op en omdat slaapkamers zich meestal op een hoger gelegen etage bevinden, kan het daar extra opwarmen.
Geleiding is warmtetransport door bijvoorbeeld de stenen of betonnen muur. Zo’n muur blijft nog lang warm nadat de zon is ondergegaan. Als de zon dagen achtereen schijnt en de nachten niet veel verkoeling brengen, warmt het huis, als gevolg van geleiding, steeds meer op. De muur is in feite een warmtebatterij geworden.
De kleur van de muur heeft veel effect op de temperatuurstijging. Een witgeschilderde buitenmuur kan op een warme dag met veel zon wel meer dan 20 graden koeler zijn dan een huis met een donkere muur.
Een buitenmuur die begroeid is met klimop blijft ook koeler. Door de verdamping van vocht uit de bladeren wordt warmte onttrokken en dat zorgt voor daling van de temperatuur. Bovendien wordt het zonlicht erdoor getemperd. Als u de mogelijkheid hebt om een muur te laten begroeien, is het goed om alvast te kijken welke klimop het meest geschikt is en wanneer u deze kunt planten. Diverse tuincentra verkopen hagen van meer dan 1,5 meter hoog.
Tot slot een goedkope manier om lucht tijdelijk te koelen. Vul plastic flessen met water. Laat die vervolgens bevriezen en zet ze in een plastic plantenbak om het condenswater op te vangen. Omdat koude lucht daalt, raad ik aan om ze op 1,5 meter of hoger te plaatsen. Zet er een ventilator achter die op een lage snelheid draait en koelen maar!
De auteur is energieadviseur