Nederlander in de startblokken voor vakantie als vanouds
Nederlanders willen weer massaal op vakantie deze zomer. Na twee coronajaren waarin de toerist veelal thuis of in eigen land bleef, voegt ook het reisgedrag zich weer naar het oude normaal. De coronapas zit de reiziger vrijwel nergens meer dwars. Maar de pandemie laat wel wat sporen na.
Acht op de tien Nederlanders willen dit jaar minstens één keer op vakantie gaan. Dat blijkt zowel uit een onderzoek dat de ANWB aan het begin van dit jaar publiceerde als uit de Vakantie Sentiment Monitor die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in april uitbracht. Daarmee is de animo om op reis te gaan weer nagenoeg gelijk aan begin 2020, vlak voor de coronapandemie. Afgelopen april had 37 procent van de Nederlanders een vakantie geboekt, ten opzichte van 22 procent een jaar eerder.
Volgens Elsje van Vuuren, communicatieadviseur bij het NBTC, laten deze cijfers een positiever beeld zien dan het meest optimistische scenario. Het bureau deed in januari onderzoek naar de verwachtingen voor het toerisme in 2022 en stelde twee scenario’s op. De positieve variant ging uit van een zomer die nagenoeg als vanouds zou worden, met veel vakanties naar zonnige bestemmingen en zonder grootschalige coronamaatregelen. In het negatieve scenario bleef een groter deel van de Nederlanders in eigen land en kwam het reisverkeer voorzichtiger op gang.
Late boekers
De Vakantie Sentiment Monitor laat zien dat bijna drie op de tien Nederlandse reizigers in eigen land blijft, tegenover vier op de tien vorig jaar. Van Vuuren: „Nederlanders lijken op dit moment nog wel dichter bij huis te blijven dan voor coronatijd.” Het ANWB-onderzoek, gehouden in november 2021, noemt behalve Nederland respectievelijk Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en Italië als populairste bestemmingen. Pre-corona lag de focus meer op het Middellandse Zeegebied. Een land als Griekenland stond toen in de top 5 in plaats van België.
De populariteit van vakantielanden kan echter nog verschuiven, benadrukt de communicatieadviseur van het NBTC. „Twee op de vijf mensen met vakantieplannen moesten in april nog een reis boeken. Dat is opvallend veel. Toeristen wachten lang en boeken last minute. Ze houden daarbij de coronamaatregelen in de verschillende landen in hun achterhoofd.” Late boekers gaan volgens haar wellicht alsnog per vliegtuig naar een verre en zonnige bestemming.
De helft van de ondervraagden in het onderzoek van het NBTC houdt nadrukkelijk rekening met corona bij het boeken van een reis. Reizigers vinden met name flexibele annuleringsvoorwaarden belangrijk. Van Vuuren adviseert Nederlanders die op vakantie gaan nog even goed naar de coronaregels in het land van bestemming te kijken. „Je moet in sommige landen bijvoorbeeld een bepaald type mondmasker dragen.”
Hoge inflatie
Het onderzoek van de ANWB wijst uit dat bijna twee derde van de Nederlandse vakantiegangers van plan is met de auto op reis te gaan. Voor de coronapandemie, in 2019, was het vliegtuig het meest gekozen vervoersmiddel. Van Vuuren van het NBTC benadrukt dat de afgelopen maanden het vliegtuig weer wat aan populariteit gewonnen heeft, ten koste van de auto. De animo voor het reizen met de trein blijft intussen stijgen, daar heeft de coronatijd geen verandering in gebracht. Toeristen maken daarin vaker een duurzame afweging, aldus het ANWB-onderzoek.
Van de mensen die geen vakantieplannen hebben, geeft 20 procent aan dat de oorlog in Oekraïne hier de reden van is, wijst het NBTC-onderzoek uit. „Tot nu toe heeft de onzekerheid rondom corona een grotere invloed op het reisgedrag dan de oorlog in Oekraïne”, stelt Van Vuuren. „Maar de onrust in Oost-Europa is wel een extra factor van onzekerheid voor de toeristische sector. Neem bijvoorbeeld de hoge inflatie en duurdere brandstof. Voor sommige mensen is een vakantie niet meer te betalen.”