Buitenland

Groei Duits politiek extremisme

Politiek extremisme in Duitsland is een groeiende bedreiging en komt voornamelijk uit rechtse hoek. Aanhangers worden in toenemende mate beïnvloed door nepnieuws en zijn steeds vaker bereid geweld toe te passen. Dat staat in een nieuw rapport van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst.

Redactie buitenland
8 June 2022 11:00
Thomas Haldenwang, dinsdag in Berlijn. beeld EPA, Filip Singer
Thomas Haldenwang, dinsdag in Berlijn. beeld EPA, Filip Singer

Afgelopen jaar waren er 33.476 politiek gemotiveerde misdrijven in het land, een lichte stijging ten opzichte van 2020 toen er 32.924 werden geregistreerd. Maar bij het aantal politiek gedreven geweldsmisdrijven is een toename van 10 procent te zien. „Extreemrechts extremisme blijft de grootste extremistische bedreiging voor onze democratie”, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser dinsdag bij de bekendmaking van het rapport. „We zien hier een hoge mate van vatbaarheid voor geweld.”

Politiek extremisme ligt in Duitsland gevoelig gezien het naziverleden van het land. Veel Duitsers voelen een speciale verantwoordelijkheid om racisme en intolerantie uit te roeien. De baas van de binnenlandse inlichtingendienst, Thomas Haldenwang, zei dat desinformatie een sleutelrol speelt bij het voeden van alle extremistische activiteiten.

Mondkapjes

Het aantal extreemrechtse activisten groeide licht tot 33.900, terwijl het aantal mensen dat tot de Reichsbürgerscene behoort –een groep die de legitimiteit van de Bondsrepubliek bestrijdt en alleen het Duitse Rijk erkent dat tussen 1871 en 1945 bestond– groeide tot 21.000. Hun aantal nam vooral toe uit onvrede tegen coronamaatregelen zoals het verplicht dragen van mondkapjes.

Ook extreemlinks kende een lichte groei. Die groep bestaat uit ongeveer 34.700 mensen. De islamitische extremistische activiteiten zijn licht gedaald.

Nederland

Het verheerlijken van geweld door rechts-extremistische groepen bestempelde ook de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in april als een groeiend probleem. Volgens de AIVD zijn aanslagen van extreem-rechtse individuen of vanuit groepjes voorstelbaar.

De AIVD stelde vast dat extreemrechtse ideeën onder meer de ronde doen in besloten, online chatgroepen. Vooral kwetsbare jongeren zouden daarin terroristisch geweld verheerlijken en fantaseren over het plegen van een aanslag. De denkbeelden die ze delen noemde de AIVD zorgwekkend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer