Onderzoek: aanschafprijs grootste drempel kopen elektrische auto
De hoge prijs van een elektrische auto is de grootste drempel voor mensen om er eentje aan te schaffen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek onder ruim 2100 Nederlanders, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Natuur & Milieu.
Natuur & Milieu constateert op basis van de studie dat twee derde van de Nederlanders wel bereid is om meer te betalen voor een elektrische auto, met als argument dat het goed is voor het milieu en dat er lagere gebruikskosten zijn. Wel is het zo dat driekwart minder dan 15.000 euro uitgeeft aan een auto, wat vooral de prijs is van een tweedehands auto. In die categorie is de actieradius echter nog te laag (circa 150 kilometer), terwijl elektrisch rijden volgens de milieuorganisatie bij een actieradius vanaf 300 kilometer pas interessant wordt voor mensen.
„Dit kan worden opgelost door stimuleringsmaatregelen de komende jaren te blijven aanbieden, zodat een generatie auto’s met een grotere actieradius op de tweedehands markt komt”, aldus programmadirecteur van Natuur & Milieu Rob van Tilburg. Behalve voor het opschroeven van de aanschafsubsidie pleit de organisatie ook onder meer voor een batterijgarantie, zodat de koper zeker weet dat de beloofde levensduur en actieradius waargemaakt worden.
Eerder dinsdag werd bekend dat de subsidiepot van circa 71 miljoen euro voor de aankoop van een nieuwe elektrische auto voor dit jaar al leeg is. Volgens Natuur & Milieu blijkt uit het onderzoek dat subsidies in belangrijke mate bijdragen aan de keuze om elektrisch te gaan rijden. „Als het Rijk slim is, investeert zij nu extra om de markt voor elektrisch een boost te geven”, stelt de organisatie.