Kuipers verwerpt suggestie dat VWS uitbreiding van ic ontmoedigde
Ambtenaren op het ministerie van Volksgezondheid waren er niet op uit om de uitbreiding van het aantal bedden op de intensive care tegen te gaan, of ziekenhuizen daarin te ontmoedigen. Zorgminister Ernst Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een suggestie hierover die NRC onlangs trok op basis van eigen onderzoek, verwerpt. De minister erkent dat er onenigheid was met veertien ziekenhuizen over de telling van de extra bedden waarvoor een vergoeding gerechtvaardigd was.
De Kamer wilde opheldering over de kwestie. Een snelle uitbreiding was in 2020 nodig vanwege de grote toestroom van ernstig zieke coronapatiënten op de ic’s. Voor de opschaling was een vergoedingsregeling bedacht, die door de zorgverzekeraars en het departement werd betaald. De bijdrage per bed verschilde per fase en liep uiteen van 224.000 tot ruim 1,3 miljoen euro per extra ic-bed. Ook kwam er nog extra geld bij voor bijvoorbeeld opleiding van personeel en bouwkundige aanpassingen, die verschilden per ziekenhuis.
Volgens de minister was na een inventarisatie in de ziekenhuizen en de regio’s duidelijk dat het aantal ic-bedden landelijk zou kunnen worden opgeschaald van 1035 naar 1700. Daar was dan ook geen discussie over. Niet duidelijk voor het ministerie was echter hoeveel ic-bedden de ziekenhuizen voorafgaand aan de coronapandemie hadden en hoeveel er in de drie verschillende fases bij kwamen.
Kuipers spreekt tegen dat ambtenaren alleen bezig waren met de financiële gevolgen in plaats van met het creëren van extra bedden. Bovendien moet het ministerie volgens hem ook zeker weten dat publiek geld zorgvuldig wordt besteed. Uiteindelijk kwam er een extra fase waarin ziekenhuizen een bepaald bedrag aan subsidie konden ontvangen.