Rusland lachende derde bij EU-top
Al wekenlang ligt de Hongaarse premier Viktor Orban dwars als het gaat om een aardolie-embargo van de EU tegen Rusland. Een sterk verwaterd compromisvoorstel van de Commissie moet hem op andere gedachten brengen.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet zich totaal verkeken hebben op de eenheid binnen de Europese Unie. „We zullen de invoer van Russische aardolie binnen zes maanden stopzetten en die van geraffineerde producten uiterlijk aan het einde van het jaar”, klonk het begin mei uit haar mond toen ze het Parlement in Straatsburg toesprak.
Vier weken later is het volgens Von der Leyen „zwaarste sanctiepakket van de EU tegen Rusland” nog altijd niet in kannen en kruiken. De 27 EU-ambassadeurs waren zondag druk in de weer om de laatste plooien glad te strijken voor de bijeenkomst maandagmiddag en dinsdag van de EU-staats- en regeringsleiders.
Hongarije doet moeilijk over een olie-embargo omdat het in grote mate afhankelijk is van Russische olie die via de Droezjba-pijpleiding naar het land stroomt. Via deze pijplijn krijgen overigens ook Tsjechië, Slowakije, Polen en Duitsland olie aangeleverd.
De Europese Commissie wil de Russische aardolie die via de Droezjba-pijpleiding naar Hongarije wordt aangevoerd nu uitzonderen van het embargo. Hongarije vroeg daar al van meet af aan om, omdat het land geen zeehavens heeft en dus afhankelijk is van deze leiding. „We zullen zien of het werkt”, zei een hoge EU-diplomaat zondag over het compromisvoorstel. Andere landen staan inmiddels op hun achterste benen uit vrees dat Hongarije met de goedkope Droezjba-olie straks petrochemische bedrijven in andere EU-landen wegconcurreert.
Barsten
De onderhandelingen zijn technisch en „er is nog een lange weg te gaan”, zo temperde de EU-diplomaat de verwachtingen. De Commissie toonde zich zondagavond anderzijds optimistisch.
Sommige EU-landen verdenken Hongarije er overigens van zijn oude bondgenoot Rusland strafmaatregelen te willen besparen.
Lachende derde bij het hele gebeuren is natuurlijk de Russische president Vladimir Poetin. Door het verwaterde compromis kan zijn land nog jaren olie leveren aan de EU. Door de hogere energietarieven stromen de euro’s in Moskou letterlijk binnen. Tegelijk constateert het Kremlin dat de EU –weer– verdeeld is. De Europese eenheid die na de Russische inval in Oekraïne te zien was, vertoont de nodige barsten.
Dinsdag schuift de Oekraïense president Volodimir Zelenski via een videoverbinding aan bij de Europese staats- en regeringsleiders. Die mogen dan uitleggen waarom ze nog altijd Russische olie afnemen en daarom de oorlog tegen Oekraïne financieren.