Politie wil Landelijke Eenheid opsplitsen in twee eenheden
De Landelijke Eenheid (LE) van de Nationale Politie kan het best worden opgesplitst in twee afzonderlijke eenheden. Dat is de visie die de korps- en de eenheidsleiding kenbaar hebben gemaakt aan de commissie-Schneiders, die onderzoek doet naar de organisatie. Volgens de politie moet één eenheid zich volledig richten op de opsporing en de andere zich toeleggen op taken op het vlak van (crisis)coördinatie en expertise.
In april stelde de commissie-Schneiders in een tussenrapport dat de Landelijke Eenheid volledig op de schop moet. In juni komt de commissie met haar eindadvies.
Oscar Dros, chef van de LE, zegt dat de huidige eenheid een „té grote hoeveelheid té diverse taken in een knellende structuur” heeft. „In combinatie met problematiek op het gebied van leiderschap en cultuur leidde dat de afgelopen jaren tot problemen in de eenheid. De impact was groot. Op het werk, maar vooral op de mensen die het werk doen. In sommige gevallen met dramatische en blijvende gevolgen.”
In een debat in de Tweede Kamer is twee weken geleden forse kritiek geuit op de verziekte en onveilige werksituatie binnen de eenheid. Drie medewerkers van de dienst pleegden de afgelopen jaren zelfmoord, deels vanwege werkgerelateerde problemen, blijkt uit onderzoeken. De deels vervangen leiding speelde een rol in de problematiek en de nationale korpsleiding slaagt er volgens de Kamer niet in om de situatie te verbeteren.
Dros mikt met zijn voorstel op „verbetering op het vlak van bestuurbaarheid, beheersbaarheid en bedrijfsmatige ondersteuning, maar vooral ook meer ruimte voor de menselijke maat.” Daarnaast is er verandering nodig op het gebied van cultuur en leiderschap, stelt hij. „Leidinggevenden spelen een cruciale rol bij de realisatie van een veilige werkomgeving. Als de werkvloer zich niet gehoord voelt en ziet dat de leiding ongewenst gedrag vertoont en daar niet op wordt aangesproken, is het fundament voor professioneel en integer handelen weg.” Hij wil af van de klassieke hiërarchie. „Van de baas weet hoe het moet naar wie het weet, mag het zeggen.”
De LE-chef vraagt om geduld tijdens het veranderingsproces. Ook aan de politiek. „Ik hoop dat we de tijd en ruimte én het vertrouwen krijgen om de boel op orde te brengen. Na alle ellende van de afgelopen jaren, is er nu perspectief. We gaan eindelijk bouwen. Het wordt beter en dat gaat iedereen merken. In de eerste plaats de medewerkers. Maar het gaat wel even duren.”
Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft de Tweede Kamer toegezegd dat de commissie-Schneiders minimaal een jaar toezicht zal houden op de ontwikkelingen.