Missers van D66
D66 ligt stevig onder vuur. Op het gebied van integriteit is er bij de democraten het een en ander loos. Te denken valt aan het Kamerlid Sidney Smeets dat net na de verkiezingen van vorig jaar vanwege vermeende avances richting (minderjarige) jongens al snel het veld moest ruimen.
Vorige maand bleek dat de partijleiding een geheime bijlage uit een rapport over een stalkende partijmastodont had achtergehouden. En kort daarna scheurde de Europese D66-delegatie na klachten over intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging door Europarlementariër Samira Rafaela.
In politiek opzicht kreeg D66 in korte tijd ook twee gevoelige tikken op de vingers. De Raad van State bracht vorige week een vernietigend rapport uit over de initiatief-voltooidlevenwet van D66. Die wet is bedoeld om hulp bij zelfdoding aan ouderen die levensmoe zijn, wettelijk mogelijk te maken. De overheid heeft tot taak burgers te beschermen tegen onvrijwillige, overhaaste of onvoldoende geïnformeerde beslissingen over het levenseinde, aldus het hoogste adviesorgaan van de regering. De D66-wet biedt die garanties onvoldoende.
Deze week moest D66 opnieuw in het stof bijten. De Eerste Kamer torpedeerde de vaccinatiewet van de democraten. De wet moest regelen dat kinderopvangcentra het recht krijgen om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Na een mazelenuitbraak in 2020 bleek er breed draagvlak voor de wet te zijn in de Tweede Kamer. Maar omdat de wettekst spreekt over „het Rijksvaccinatieprogramma”, zouden crèches of buitenschoolse opvanglocaties anno 2022 kinderen en medewerkers zonder vaccinatie tegen corona kunnen weigeren. Dat ging de fracties in de Eerste Kamer te ver, omdat er zo verschil ontstaat tussen de opvang van kinderen die wel en niet tegen corona zijn gevaccineerd.
Tijdens een eerder debat bleek ook al dat de Senaat op een ander punt fundamentele kritiek had op het D66-initiatief. De wet biedt ouders namelijk schijnzekerheid omdat op een crèche die niet-gevaccineerde kinderen weigert, wel baby’s tot veertien maanden mogen komen die nog niet zijn gevaccineerd.
Met name de SGP in de Tweede Kamer waarschuwde daar al voor, maar uiteindelijk bleken toch 109 van de 150 Tweede Kamerleden niet gevoelig voor dit doorslaggevende argument en gaven steun aan de initiatiefwet.
De Eerste Kamer controleert wetten op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Daar kreeg het argument van de schijnzekerheid wél voldoende gewicht. En zo belandde de initiatiefwet uiteindelijk op de plaats waar hij hoort, in de prullenbak.
De missers bij D66 laten zien dat het nieuwe leiderschap dat D66-aanvoerder Kaag voorstaat, nog niet helemaal uit de verf is gekomen.