RIVM: vooralsnog zes mensen met apenpokken in Nederland
Inmiddels zijn bij zes mensen in Nederland apenpokken vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Vrijdag bevestigde het instituut het eerste apenpokkengeval in Nederland. Zaterdag liep dat op naar twee.
Tot nu toe zijn alle mensen die besmet zijn geraakt met het apenpokkenvirus mannen die seks hebben met mannen. Een deel van de mannen is bij het Darklands Festival in België geweest, dat eerder al werd aangemerkt als mogelijke brandhaard. Darklands is een groot fetisjfestival en vond plaats in Antwerpen van 4 tot 9 mei. Het is voornamelijk gericht op de homogemeenschap.
Het RIVM benadrukt dat het apenpokkenvirus zich niet alleen verspreidt via seksueel contact en dat niet alleen de homogemeenschap te maken heeft met het virus. Het instituut blijft nieuwe mogelijke gevallen analyseren samen met het Erasmus MC. Het aantal gevallen kan dus nog oplopen. De Europese gezondheidsdienst ECDC meldt maandag dat in totaal 85 gevallen met apenpokken zijn vastgesteld in de Europese Unie.
Meer informatie over de mensen met apenpokken wil het RIVM niet delen. De patiënten wordt gevraagd om in isolatie gegaan. De GGD voert bron- en contactonderzoek uit, zodat nauwe contacten zoals huisgenoten en sekspartners gewaarschuwd kunnen worden.
Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook blaasjes op de huid. Tot de korstjes zijn afgevallen, is iemand met apenpokken besmettelijk voor anderen, meldt het RIVM. Dat kan twee tot vier weken duren. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben, voor kinderen en voor zwangeren.