Voor meeste mensen zijn apenpokken onprettig maar niet gevaarlijk
Koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Dat zijn de eerste symptomen van mensen die het apenpokkenvirus hebben opgelopen. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Onprettig, en het virus is heel besmettelijk, maar verreweg de meeste mensen genezen binnen een paar weken. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een slechte weerstand hebben.
Het apenpokkenvirus komt van oorsprong uit West- en Midden-Afrika. In de afgelopen dagen is het virus opgedoken in meerdere landen in Europa. In België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië en Zweden zijn besmettingen vastgesteld, evenals in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De kans is groot dat het virus ook in Nederland wordt aangetroffen, zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag.
Mensen kunnen het virus oplopen door nauw huidcontact, bijvoorbeeld door een open wondje van iemand aan te raken. Dit kunnen bijvoorbeeld gezinsleden zijn die samen spelen en knuffelen, maar het kan ook worden overgedragen door partners tijdens seks. Bij eerdere uitbraken ging het om mensen die kort ervoor in Afrika waren geweest, maar daar is nu geen sprake van. Veel van de huidige patiënten in Europa zijn niet in Afrika geweest en kunnen het virus zo dus niet hebben opgelopen.
Onder de besmette mensen zijn naar verhouding veel mannen die seks hebben met andere mannen, zeggen de gezondheidsdiensten. „Gezien de ongebruikelijk hoge aantallen besmettingen van mens naar mens op deze manier, is de kans groot dat het virus zich verder verspreidt door nauw contact, bijvoorbeeld tijdens seksuele activiteiten”, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.
. Het werd in 1958 ontdekt bij een Java-aap in een proefdiercentrum. Daar dankt het virus zijn naam aan, maar ook andere dieren kunnen het virus bij zich dragen, zoals sommige eekhoorns, ratten en muizen. In 1970 werd het virus voor het eerst vastgesteld bij een mens, een 9-jarige jongen uit de Democratische Republiek Congo. Ook in landen als Kameroen, Ivoorkust en Nigeria is het virus in die periode aangetroffen.
Heel ver verspreidt het apenpokkenvirus zich meestal niet. De langst bekende ‘keten van besmettingen’ tot nu toe bestaat uit negen mensen. Dat is aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld bij het coronavirus.
In Nederland lopen mensen van onder de 50 naar verhouding meer risico om het apenpokkenvirus op te lopen. Dat komt doordat Nederland in 1974 is gestopt met de algemene vaccinatie tegen pokken. Die prikken waren er in geslaagd de pokken te verdrijven. Dat vaccin helpt ook goed tegen apenpokken, ook vlak na besmetting. Als mensen snel een prik krijgen, blijven de klachten mild.