Economie

G7 akkoord over 18 miljard euro financiële hulp aan Oekraïne

De landen van de G7 zijn het eens geworden over 18 miljard euro aan financiële hulp voor Oekraïne. Dat zei de Duitse minister voor Financiën, Christian Lindner, vrijdag in een interview met persbureau Bloomberg.

Redactie economie
20 May 2022 11:28
LNG-terminal op de Maasvlakte. Shell heeft vier voormalige Russische lng-tankers weer in gebruik genomen. beeld ANP, Koen van Weel
LNG-terminal op de Maasvlakte. Shell heeft vier voormalige Russische lng-tankers weer in gebruik genomen. beeld ANP, Koen van Weel

Het geld is bedoeld als hulp voor de korte termijn. Terwijl Oekraïne een oorlog uitvecht met Rusland moet het land in staat blijven zijn kortlopende rekeningen te betalen, is de redenering.

Volgens Lindner zijn de financieringsproblemen voor Oekraïne in de „nabije toekomst” opgelost met het miljardenbedrag. De Verenigde Staten doen voor 7,5 miljard dollar mee, stelt Lindner. Ook de Europese Unie draag bij aan het hulppakket.

De ministers van Financiën van de G7 zijn bij elkaar in de Duitse stad Bonn. Naast de zeven rijke landen –Duitsland, Frankrijk, Canada, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten– praat ook de Europese Unie mee.

Opslag

Donderdag stemde het Europees Parlement in met de verplichte opslag en het delen van gas van de 27 EU-landen tot 1 januari 2026. Al voor de komende winter moet de ondergrondse opslagcapaciteit tot minimaal 80 procent worden gevuld. Parlement en lidstaten hebben afgesproken zo mogelijk tot 85 procent te komen. Voor de volgende jaren geldt een verplichting van 90 procent, waarin vloeibaar aardgas (lng) mag worden meegeteld. De EU neemt de maatregel om zo snel mogelijk minder afhankelijk te worden van de gasimport uit Rusland.

In het akkoord is verder opgenomen dat de EU haar gasleveranciers zo veel mogelijk spreidt. Ierland, Cyprus en Malta worden uitgezonderd van de regels zolang zij niet zijn aangesloten op de gasinfrastructuur in de EU.

Russische tankers

Olie- en gasconcern Shell heeft vier voormalige Russische tankers voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) weer in gebruik genomen na de verkoop van de schepen aan een in Singapore gevestigde onderneming. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden. De stap zou enige verlichting kunnen brengen op de krappe gasmarkt doordat Shell nu weer meer lng kan leveren. Shell controleert ongeveer 90 tankers of één vijfde van de wereldwijde lng-vloot.

Het concern besloot in maart om de schepen buiten dienst te houden uit angst voor reputatieschade en vanwege de westerse sancties tegen Rusland.

Intussen kan Nederland voorlopig minder buitenlands gas geschikt maken voor binnenlands gebruik dan gehoopt. De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar dat vanaf komende zomer zou gebeuren, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldde staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) donderdag aan de Tweede Kamer. Door de vertraging is dit gasjaar mogelijk 1,2 miljard kubieke meter extra Gronings gas nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer