Economie

ABN AMRO trekt extra geld uit om antiwitwasbeleid te verbeteren

ABN AMRO heeft nog eens 50 miljoen euro uitgetrokken voor de inspanningen van de bank om witwassen tegen te gaan. Mede daardoor zijn de kosten van het financiële concern in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen. Daartegenover stonden ook hogere inkomsten. Het resultaat was beduidend beter dan in dezelfde periode vorig jaar.

ANP
18 May 2022 07:37Gewijzigd op 18 May 2022 08:44

De bank heeft in het verleden al veel kosten moeten maken om zijn antiwitwasbeleid te verbeteren. Veel medewerkers zijn bezig met het nalopen van transacties en controleren van klanten. Volgens ABN AMRO is de bank op de goede weg maar lukt het naar verwachting pas volgend jaar om klaar te zijn met het nodige herstelwerk aan dossiers. Eerder hoopte de bank dit jaar al zover te zijn.

„We verkiezen kwaliteit boven snelheid”, benadrukt topman Robert Swaak in een mondelinge toelichting. Hij geeft aan dat ABN AMRO hierover ook voortdurend in contact is met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), die de voortgang in de gaten houdt.

In het eerste kwartaal van vorig jaar ging er nog een kwartaalverlies in de boeken als gevolg van de megaschikking die ABN AMRO sloot met het Openbaar Ministerie, omdat de bank eerder tekortgeschoten was met de aanpak van witwassen. Inmiddels worden weer zwarte cijfers geschreven. Onder de streep hield het concern een winst over van 295 miljoen euro. Daarbij profiteerde ABN AMRO ervan dat de coronarestricties in Nederland werden opgeheven en de samenleving weer openging. Daardoor trok de vraag naar hypotheken en zakelijke leningen weer aan. De rente-inkomsten liepen wel terug, wat samenhangt met de nog altijd zeer lage renteniveaus.

De Russische inval in Oekraïne kan ABN AMRO in directe zin amper raken, omdat de banden van de bank met de Russische markt „zeer beperkt” zijn. Maar Swaak wijst erop dat het conflict wel indirecte gevolgen kan hebben voor klanten van de bank. Die kunnen immers last krijgen van hogere gasprijzen, sancties op de handel met Rusland en toenemende zorgen op het gebied van cyberveiligheid.

Vooralsnog ziet ABN AMRO geen grote instroom van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer, waar probleemgevallen worden ondergebracht. Maar voor het geval dat sommige leningen straks nooit meer terugbetaald worden, heeft ABN AMRO wel een voorziening opgenomen. Per saldo bleef de aanvulling van de stroppenpot evenwel beperkt tot 62 miljoen euro, veel minder dan bijvoorbeeld bij rivaal ING. Dat komt ook omdat er bij ABN AMRO weer geld vrijviel, dat de bank eerder apart had gezet, voor tegenvallers in de coronacrisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer